lazna
Senior Member
User is Mapper |
Vykon starsich PC Compaq |
Příspěvek č. 38 |
U pocitacu zalezi IMHO nejenom na vykonosti procesoru nebo graficke karty (u hernich PC), dulezita je take vyvazenost jednotlivych komponent na motherboardu. Pokud mate supervykonny processor, a vlozite ho do desky ktery ma odflakle IDE rozhrani, CPU2PCI bridge, busmastering nebo jsou zprasene ovladace a celkovej vykon PC jde kukat. Prikladam mejl, kterej mi onehda poslal kamos v kopii, kdyz posilal email do bazaru, kde koupil ruinu starsiho PC
------------------------------------------------------------
Re: Compaq deskpro EP350
Zdravim!
Minuly patek jsem od vas zakoupil vyse zmineny pocitac
(tedy, konkretneji receno torzo, bez zvuku, HDD a RAM).
Nechci vas strasit, spise bysch se rad podelil o svou zkusenost s timto HW :-)
U vas jsme zkouseli nekolik RAM bez vetsiho uspechu a take z HDD se detekovalo "jen"
54GB ze 120GB.
Jak to nakonec dopadlo ?
Takze,
RAM: mel jsem docela stesti, po uzemneni bazarnikem v Ruzovce se mi povedlo na prvni pokus koupit v Bazaru v Opletalce 256MB PC133 DIMM, ktery se ve stroji nadetekoval a dokonce spolehlive funguje.
V soucasne dobe je tedy obsazen jen jeden slot ze tri, tudiz v pripade potreby lze doplnit jeste dve takoveto RAMky a doplnit tak stroj do maximalni dokumentovane kapacity 768MB RAM (WOW! )
Z Ruzovky jsem poridil zvukovku (skoda ze ve stroji nebyla :-( ) - SB VIBRA16 ISA
Doma jsem vybral jednu PCI INTEL100B LAN.
Case i HW mne velmi potesil, jednak se jedna v podstate o klasickou ATX desku (narozdil od starsich stroju s naprosto nekompatibilnim layoutem), jednak je v Case naprosto tichy zdroj s klasickym ATX konektorem.
Radic, dle dokumentace umi ATA66 a BX440 chipset je ve srovnani s mym predeslym pokusem s SiS chipsetem neuveritelne vyvazeny a vykonny.
Vyhodou case je moznost upravy desktop/tower, jako tower je case dokonce asi o 8cm uzsi nez ten co mam doma zakoupeny samostatne. Trik s supliky na mechaniky je genialni, ovsem jen do te doby, nez zjistite, ze supliky nemate. Kdyby byly, bylo by to super. Jelikoz nebyly, tak holt bylo nutne za pomoci vrtacky doplnit dirky na srouby v miste, kde byl pevny material. Vyslo to nadherne, takze obe 5.25" zarizeni jsou prisroubovana na svych pozicich.
Na rozdil od meho prvniho Compaqu je uvnitr 2x3.5" interni pozice na HDD, ktera je vsak bez montazniho suplete zcela na nic (myslim, ze kdyby se objevily vnitrni supliky treba na 3.5" zarizeni, byl by o ne zajem).
Nastesti je v Case opravdu hodne mista, ventilacni otvory jsou sikovne rozmistene a material je skutecne fortelny 1mm plech, takze disky slo velmi pekne upevnit hned za nasavaci zebra misto plastoveho krytu na pripadny pridavny ventilator. K upevneni disku jsem z vyhodou pouzil pripravene sroubky, ktere jsou soucasti case (pod plastovym celnim krytem jsou dve sady po ctyrech sroubcich, s hustym zavitem na mechaniky a s ridkym zavitem na HDD a karty). Zde se budou HDD alespon dobre chladit.
Takze jak to dopadlo s disky:
Momentalne je ve stroji 120GB a 80GB na primarni ksande a CDROM+Suplik na sekundarni ksande. Na detekci v podstate nezalezi - vse si prebere OS. Ja pouzil W2K server SP3, ktery spravne videl oba disky jiz pri instalaci, takze s disky do 120GB nebudeme mit v tomto HW sebemensi problemy (pouzijeme-li odpovidajici OS)
Po bezproblemove instalaci OS jsem byl velmi mile prekvapen (no, spis bych rekl "naprosto unesen") sviznosti stroje a rychlosti odezvy. Fakt nesrovnatelne s tim predchozim ALL-IN-ONE PC-CHIPS 754LMR, prestoze tam bylo CPU na 533MHz.
Vypis zarizeni dle pripojeni ukazoval, ze jedine co sdili spolecne preruseni je Grafika a USB, coz mi vzhledem k tomu, ze USB nepouzivam, naprosto nevadi. Pro upresneni, na predeslem HW 754LMR bylo na IRQ9 pet zarizeni (SCSI Radic, USB, VGA, SOUND, LAN1), a po pridani dalsi LAN karty, ktera dostala taky na IRQ9 se zacal system totalne hroutit.
Nastala hodina pravdy - pridani dalsich dvou karet - ISA SB a PCI LAN.
Boot.
Zarizeni se nasla a zacala fungovat.
Zadne CORE dumpy, zadne restarty.
Dokonce si obe zarizeni vzala dalsi dve, dosud nepouzita IRQ, takze celkovy vykon systemu se naprosto neovlivnil. Skutecne krasa. Ted uz chapu, proc nekteri lide zastavaji nazor, ze i440BX byl jednim z nejpovedenejsich chipsetu vubec.
PC ma takrka nulove odezvy, v podstate pri praci na nem nepozoruji v ramci odezvy OS znatelne odchylky od meho P4/1.6GHz, ktere jsem pred dvema lety poridil za 35.000,- KC. Ja debil. To uz bych podruhe neudelal. Samozrejme, na komprimovani DivX ci na pareni tato sestava nestaci, ale jako router/fileserver, ci jako kancelarske PC bude stacit jeste hoodne dlouho.
Za 2750 + HDD space za 6000 =>
PII/350 256MB RAM
AGP VGA 4MB
48xCDROM,
SB Vibra
HDD120 ( +80GB +60GB)
(LAN 3COM)
(LAN intel)
5750,-
Hmmm, no, neni to zas tak uplne laciny, ale zase je to tichy a snad je nadeje, ze to chvili vydrzi.
Stejne je ten HW naprosto super :-))
S pozdravem,
Vlasta