neni to tak nereálný je to dokonce dost jednoduchý
kolem hlavní fotodiody jsou v určité vzdálenosti umístěný fototranzistory např KPX81 (bpx81);
cílem elektroniky je, aby na ty fototranzistory nikdy nedopadalo světlo
no a tak ta elektronika hejbe buď přijímačem, což by bylo výhodnější v tomto případě a nebo hejbe čočkou,...
Priemerný koefic. lineárnej tepel. roz?ažnosti mm. / m.K ≈ 0, 8
mojich parametroch pod 1mm pri 6°C zmene...
to je pravdepodobnejsie ze sa deformuje ten betonovy barak (12p)..kde na 45m vyske sa zmena teploty prejavi...a staci ze sa streche posunie o zlomok stupna a je to v haji...
pocul som ze je to sposobuje problemi aj pri profi laserovych IR prepojoch...
jo a teraz som si spomenul...bol som za pakneho slniecka hore....bolo chladnejsie tak 20°C ronja si veselo blikala...
a tubus bol dost teply z priameho ziarenia co nanho dopadalo...a islo to, takze roztaznostou PVC tubusu to nebude...je to zavisle iba od vonkajsej teploty nie od teploty tubusu.
aj ked skusit to mozem skocim si v noci zmerat presnu dlzku trubky a potom si ju zmeriam ked bude pect slnko
postavil som 2x
twistera na PCB
RX, TX vo vzduchu (Eckova dioda a PIN hned ten prvy, odhadom BWP43 sa vola)
twister nie je v skatuli zatial
RX a TX su v pocin skatuli s medenym ale zatial neprispajkovanym vrchnakom
testovane bez optiky:
pri vzdialenosti 30cm som skusal prenosovu rychlost a je 20mbit spolu
dosah oboch sustav (loopback test) je max 1.5metra s paket lossom
na 1.2metra nie je paket loss
je to dostatocny dosah, alebo moze byt nieco vadne?
taktiez mam otazku na kapacitu ledky a prijimaca:
na diodu som aj na katodu aj na anodu prispajkoval kus pocinovaneho plechu ako chladic (okrem toho je aj o stakutku prispajovana). Moze to robit problem? Rychlost na malu vzdialenost mam totiz normalu, len maximalna vzdialenost bez optiky sa mi zda byt mala.
otazka na testpointy
Zistil som ze niektore z nich su velmi zavisle na napajacom napati a 500mV rozdielu v napajani ich vie dostat mimo odporuceny interval. Teda sa to kusok blbo ladi vzhladom na to, ze tam potom dam 20m koaxu.