Cau,
mam tu volnou parabolu od televize. Je plechova, takze bude bez problemu chodit.
Ted dotaz. Pro televizi je ohnisko paraboly jinde nez pro 2.4 GHz.
Nemate nekde prevodni tabulky pro tento pripad? Zadal bych prumer paraboly, hloubku prohnuti a ono by mi to spocetlo, kam mam soupnout ozarovac. Rucne to testovat fakt nechci a do skoly ke spektraku se ted o prazdninach nechce chodit...
Ohnisko u offsetky se dá určit výpočtem, ale bez nějakého chytrého prográmku jako HDL_ANT od W1GHZ se obejde málokdo. Je potřeba měřit opravdu přesně, protože malá změna vstupních dat znamená velkou změnu vypočtené polohy ohniska. Do HDL_ANT je možné pro zpřesnění zadat i víc naměřených bodů.
Vypočtené výsledky se při pečlivém měření celkem dobře souhlasí, ale mám důvodné podezření, že program nefunguje korektně pro "hodně offsetové offsetky" s vrcholem mimo okraj talíře.
Každopádně neškodí si polohu ohniska experimentálně ověřit pomocí slunce. Není to zas až tak jednoduché, mj. proto, že slunce dost rychle utíká, ale pořád je to daleko použitelnější než určovat ohnisko lovením signálu na neviditelné frekvenci. "Stupňů volnosti" je totiž příliš moc, takže při měření signálu je prakticky nereálné správně nasměrovat parabolu a zároveň optimálně umístit ozařovač.
V ohnisku paraboly musí být fázový střed ozařovače. U plechovky je střed skutečně zhruba v rovině ústí, přesná poloha závisí na průměru plechovky. Pro ozařování offsetových parabol se plechovka příliš nehodí - přezařuje.
Ještě přidávám foto. Do ohniska jsem vkládal kousek kartonu (na fotce není). Cílem je co nejmenší a co nejkulatější flíček. Docela to hřeje, ale nezapaluje.
Naposledy upravil vlada-strizkov 12.07.2004 v 01:03
Jak to bude u ozarovani quadem?
V ohnisku budou smycky nebo reflektor?
Ohledne ofsetovky - nema nahodou jinou krivost v horizontalni a vertikalni rovine?
Podle mne je ve verikalni rovine nejakym zpusobem deformovana (natazena).
žádná věda, černé rameno dodávané s parabolkou stačí, aby ukázalo, kde je ohnisko. To černé oko vzniklé objímkou ukazuje osu odrazu a sem se dá posadit malá plechovka a stačí to.
Zisk se optimálně nastaví po nasměrování třeba Netstumblerem.
Také lze použít malou dodatečnou parabolku (např. naběračka).
Nejlepší výsledek měla poloha tyčky zářiče na tom oku. Jako reflektor jsem vyzkoušel i malé rovinné víčko.