highlander: Koukal jsem na tve provedeni ronji a omlouvam se pokud se mylim, ale pouzivas mam pocit 3mW laser diodovy modul. Jak ti to slape? Mam tyhle moduly (ikdyz kvuli necemu jinymu) a jsou celkem za babku...
Šlape to, ronja zatim asi hned tak v provozu nebude, protože, na druhym konci je člověk, kterej je studentem čvut a když náhodou přijede domu na weekend tak nemá na nic čas...
Ale, testoval jsem to a funguje to, v pokoji na 10m v pohodě.
Přijímač byl ale přebuzenej tak potřeboval menší úpravu aby to šlo.
Nevi, ale jak dlouho dokáže tenhle modul fungovat než mu odejde laserovka. Dávají tam nějakej shit bez krycího skla, takže její životnost nebude moc vysoká, chtělo by to v GM koupit 10mW laserovku a vyměnit jí. Pak upravit při 20stC proud aby z toho lezlo 5mW.
Jasne, a kolik kostuje ten laser v GM? ten HLDPM650-3 je za nejakych 160 Kc :-) Na druhou stranu, ikdyby to melo vydrzet rok, tak, pokud by se to udelalo rozumne, neni problem ji jednou za rok vymenit...
Jinak co jsem to zkousel, tendle modul ma bez jakykoli dalsi optiky dosah minimalne 500m.
Tak me napada, mozna by to mohlo byt uz nebezpecne a prakticky nesehnatelne, ale co tak neco vykonejsiho (laser)... Netusim sice kde a jak to sehnat, ale mohlo by to mit vyrazne vyssi dosah.
Treba co mam zkusenost s kvalitnima objektivama u fotaku 600mm, tam kdyz dam pred nej ruku (skutecne netusim kudy ten objektv pak "vidi"), tak porad vidim bez jakehokoli zkresleni obrazu baracek kilometr daleko. Takze stejne si myslim, ze kvalitni optikou by se dalo "probit" i mensi stromoradi a podobne...
Prostě je to laserovka. Málo která má větší životnost než 4000 hodin.
Je to dost blbý.
Jediná jiná možnost jak procpat vzduchem 100Mbit je udělat nějakou optickou dvojici z normální 650nm ledky.
Třeba HPWT a pak k ní skusit sehnat něco na 1300nm co 100Mbit zvládne.
Pokud by se daly dost blízko k sobě tak by ta viditelná mohla sloužit na hrubý namíření a pak by se prostě nějak mechanicky mohla na místo tý viditelný přesunout ta 1300nm. Např, na nějaký konzolce, která by se mohla pohybovat pomocí jemných šroubů...Svítilo by to určiě stejnym směrem, jenom by byl asi rozdíl ve vyzařovacím úhlu.
Prošel jsem např v ČB asi 10 bazarů a buď celou promítačku za 1000 nic..
Taky mam dojem, že nejlepší by na tohle byl objektiv z promítačky pro 35mm filmy. Skoušel jsem objektiv z 16mm promítačky, ale přece jen část světla z laserovky šla mimo....
Běžný typ. Přesně tak. Jiný taky neni možný sehnat za rozumnou cenu. Nypř nějaký 150mW, který by se provozovali na 20mW by mohli mít podstatně větší životnost. Ale nevim jak je to u nich s rychlostí...