Zdar,
mozna bychom meli udelat doporuceny set sluzeb, ktery by mel poskytovat NODE.
Podotykam, ze NODE je entita, ktera poskytuje sluzby na treti vrstve (pripojeni do CZFREE) - jeden NODE tedy fakticky muze obhospodarovat vice AP (nejjednodussi priklad - mam k NODE pripojeny ctyri sektorove anteny, kazdou na 90 stupnu).
IMHO by NODE mel koordinovat adresni prostor svych uzivatelu, doporuceno pouzit DHCP a zaroven temto uzivatelum poskytovat reverzni DNS (=NODE provozuje DHCP server).
NODE by mel smerovat svuj adresni prostor do CZFREE (=na NODE bezi smerovaci demon - momentalne OSPF protokol)
NODE by mel poskytovat DNS sluzby svym uzivatelum (=NODE provozuje DNS server).
NODE by mel umoznit uzivatelum zjistit kontakt (=NODE bezi SNMP s korektne vyplnenymi kontakty).
NODE by mel umoznist zbytku sveta "videt" svuj stav (=NODE korektne odpovida na ICMP dotazy).
podle toho, co jsem cetl tak ma snmp nejaky problemy s autentifikaci - ze neni nejak dost crylosilna a da se to oblafnout, nicmene r/o by to nemel byt problem - konfiguraci node pouze pres ssh.
A co jsem nezahlid, QoS je nutny aby node (layer3) umel rozdelovat nejak spravedlive sirku pasma. Deu to vi. Ja na modemu taky (moje konexe mi ho spolehlive ucpou, trosku jsem to musel zacit ladit).
Ja jsem mel puvodni ideu ze node bude mit web rozhrani, kam se bude moct nastavit tyhle provozni parametry nejak civilizovane pro lidi, kteri nejsou linux guru. Aby to mohli provozovat treba i v nejaky vesnici, jenom si privezou compactflashku s redukci nabootujou a nastavi. Pnp pro lusery - neni na tom myslim nic spatneho. Ale to az casem.