lidi, pravděpodobnost zásahu blesku je velmi malá a zdaleka častější je indukovaná špička a ta je výkonostně únosná a výše uvedená bleskojistka se dá jedině doporučit . To, že je jádro vodivě spojeno s kostrou zaručuje neprůchodnost statiky a řekl bych, že nic lepšího neexistuje. A tím, že uzemníte ouško (viz obrázek) zajistíte právě to potřebně pospojení a přestanou ty jevy. Pokud chcete sami odhalit tu vadu, tak vytvořte pomocné pracovní uzemnění a na něj připojte měřák nastavený na střídavé napětí a druhým bodem si tukněte na dotyčná místa - zábradlí na balkoně, na pláš? koaxu, na ochranný kolí v zásuvce a na zem STA. Zpravidla se zjistí malé střídavé napětí okolo 6V.
Doporučuji preventivně uzemnit PC case. Já to mám doma tak, že vodič přibližně o s=2.5mm mam připojeny k šroubku na kejsu a skoušel jsem jak nejlépe uzemnit. Nejlepšího výsledku jsem dosáhl připojením druhého konce vodiče na regulační ventil od topení (živou část). Mimo jiné se daj tyto potenciály popř rušení bez měřáku poznat v šumu zapnutých bedniček ale ještě lépe připojením kompu k televizi současně s připojenou kabelovkou. Měly by rapidně zmizet tzv. interferenční pruhy na televizi při sledování divxu nebo hraní her.
Jo s kabelovkou je to desny, ale to jsem resil, dle rad na tvfreak napajenim nejakych kondenzatoru, ci odpou ci ceho, pak to zmizelo.
Ta antena je divna, odsroubval jsem ji od pigtailu, cili jsem mel v ruce jen konektor od anteny, nikam nezapojeny, dotkl jsem se druhou rukou Case a dostal jsem precku
Z toho mi vyplyva, ze asi je spatne uzemnena case.
Ikdyz to nechapu, je primo v zasuvce ve zdi a faze jsou spravne.
skusim tu case uzemnit, treba to pomuze.
Toto je naprosto normální jev u starých paneláků, které nemají spojen bleskosvod s nulovým můstkem v rozvaděči na chodbě,..
Napětí na anténě proti kolíku v zásuvce je způsobeno tím že je na tu anténu připojeno třeba 20 televizorů, každý z nich má mezi živou a neživou částí zdroje kondenzátor několik nF.
Když se sečte kapacita tech kondenzátorů které jsou vlastně zapojeny paralelně tak už je to dost velká kapacita na to aby přes ní šel proud který není zanedbatelný.
Nikdo zdravý by asi nechtěl, aby se mu tento proud uzavíral po koaxu do sí?ovky ze sí?ovky přes základní desku nebo bednu počítače a přes zdroj na kolík v zásuvce,.. Způsobuje to různé zajímavé jevy. Např vlnící se obraz na monitoru nebo náhodné tuhnutí kompu.
Takže použijte bleskojistku a uzemněte jí na nulový můstek v bytě,...
Ještě je možné použít místo bleskojistky tzv. izolátor, což jsou vlastně dva kondenzátory a vložené mezi sí?ovku a anténu. Reálně to vypadá jako váleček s dvěma konektory.
Tyto izolátory se používají hlavně v televizních rozvodech, kdy potřebujete připojit anténu k vaší televizní kartě v kompu,...