původne sem to myslel tak že by byly dvě vysílací s opačnou polarizací a dvě přijímací a tak by se mohla rekonstruovat stejnosměrná složka a nemusel by se použít ML na převod modulace,..
Ne, použít více LED do jedné optické soustavy fakt nejde, výsledné obrazy v cíli jsou od sebe pochopitelně na metry vzdáleny. Myslel jsem každou laserku/LED s vlastní optickou soustavou a to blízko sebe. Vůči sobě by musely být nastavitelné do jednoho bodu.
V RX se vytvoří dvě ohniska, ale při větší vzdálenosti (ne na stole) jsou tak blízko, že by měly zasáhnout rx čip obě. Používané čočky nejsou tak přesné. Navíc každý paprsek prochází refrakcí v atmosféře, do cílové optiky vstupuje s nepatrnými odchylkami od optické osy, ohnisko tedy nepatrně osciluje kolem kolem ideálního bodu. Tedy v reálu budou ohniska relativně rozmazaná a překrývající se.
Tolik má úvaha.....
Samozřejmě ještě výraznější putování ohniska způsobují vibrace a kmity stavebních konstrukcí, na kterých je spoj upevněn.
Mně ani nešlo o to, zda je smysluplné mít více zdrojů. Spíše jak obtížné je budit je synchronně tak, aby se výsledná kvalita linky spíše nezhoršila... a zda zvýšená pracnost a náklady odpovídají.
Bavíme se hlavně o laserech, tam vidím více opodstatnění.
no jediny spravny reseni je pouzit hranol, nebo polopropustny zrcadla. Proste otocit trasu jako ma tri cipova CCD kamera. ta taky z jednoho objektivu rozklada do tri cipu, tady by to bylo naopak a nebyl by problem s body mimo ohnisko
No, se spec. optickými prvky by to bylo fakt drahý. A na každým rohraní odraz a ztráta výkonu.
ale vente tohle uspořádání
(O)
o-o
RX čočka dejme tomu 100mm, vysílací čočky 2x 40mm pod přijímací. Optické osy TX objektivů tedy vstupují do do RX čočky rovnoběžně s její optickou osou (aspoň z pudorysu) a paprsky se lámou do společného ohniska
Ponechal bych stranou problém optiky, to není takový technický problém. Spíš by mne zajímala problematika elektroniky. Zajištění soufázovosti a dynamiky buzení, problémy způsobené odlišnými charakteristikami - rozptylem parametrů u jednotlivých laserek atd.
Zdravím