Pochopitelně ano, pak to vychází s novou anténou nepříznivě, ale lze si například koupit MMDS anténu, která má zisk i bez změny dipolu dostatečný a funguje to i na tom 40 m dlouhém kabelu, sice už nic moc, ale přece to jde. MMDS anténa je v ceně 500 až 800 korun a to je výrazně pod hranící nové antény, která by byla třeba i o těch 10 dB méně.
Prostě vše je třeba spočítat poměr cena výkon a je to, neexistuje žádné doporučení, to je prostě nesmysl.
15.04.2003 v 11:14
hugozhor
Newbie
Jak získat dalších 5 - 8 metrů kabelu bez ztráty signálu
Koukam at zije matematika.. Ja jsem vykastroval SMA z karty a nasadil jsem tam obyc F konekor. Na to jsem si poridil kvalitnejsi kabel od Cavelu tusim ze to je naka 703N 75 Ohmu no a to jsem protahl asi tak 25 m kabelu. Wifina je naka spice od Linksysu WMP11.. Na konci jsem bez mereni jenom voholil kus stredniho vodice a nechal dva fousy jako protivahu. Spoj je dlouhy asi jen 400 metru, ale na co jsem cumel, je to ze ma sila linku je tak 60-70 procent kvality, nevim kolik to suli v dB, ale vali to sandartne pres FTP tak 900-950 kbytu/s ) Takze naky vypocty se suntkartama me neberou ))
Berete taky ohled na činitel zkrácení - kebelu ? Aby signál z antény dopadl do PC karty v maximu zisku antény a ne mínusu , aby se vám signál nevracel zpět odražen od konektoru u PC karty? Protoře koaxiální kabel by měl být krácen dle činitele zkrácení dle daného typu koax. kabelu. Toto platí hlavně pro vysílání ne tolik pro příjem. Výsledek se dá měřit vhodným PSW metrem pro frekvenci 2.4 Ghz.
no nevím jak vy, ale já mám pigtaily co mají útlum 0,75 db, a bleskojistky s útlumem 0,3 db. tak nějak jsem v praxi zjistil že není ani tak problém s vysílacím výkonem jako spíš s citlivostí zařízení, tedy s přijímačem.
Takže když jsou k dispozici antény, cirkulátory, a chm... předzesilovače tak se dá s tím doslova a do písmene čarovat a dělat neskutečné kouzla a to ještě v limitech daných dle GL. a abych to řekl hned na úvod tak ten předzesilovač používat pouze v kombinaci s cirkulátorem a to ještě na přijímací část, tam mi totiž nikdo nic nezakazuje chm....
velkých dosahů se dá docílit pomocí dvou kroků: buď to prostě smažím co to dá, (ale pak taky můžu velkým výkonem odpálit protější stanici), nebo a to mi přijde mnohem elegantnější a zábavnější, zvyšováním citlivosti., pravda je to taky mnohem dražší..... takže čistě teoreticky bych mohl mít v praxi 40dB anténu, 100 metrů rla-10, cirkulátor,předzesilovač, anténu vrazím na stožár, zařízení je někde dole hezky v místnosti včetně předzesilovače a cirkulátorů a myslím, že v tu chvíli jednak nic neporušuji, a dokonce si mohu dovolit střílet spoj až na 40 kiláků.