Nepostrádá, nejde ani tak o metráž jako o spolehlivost a nezávislost na jednotlivých panelácích.
Když to v jednom paneláku spadne, tak by bez kruhu padnulo všechno za ním.
No tys me nepochopil .. Ja rikal hvezda, to znamena do kazdeho panelaku zvlast kabel. Vyberes si misto kde bude hlavni router a od toho mista povede do kazdeho panelaku zvlast opticky kablik. Kdyz se nad tim zamyslis, tak zjistis, ze pocet list bude stejny, pocet optickych prevodniku bude take stejny, jedine co se zvysi bude metraz kabelaze. Ale zaroven se take znacne zvysi maximalni pruchodnost cele site, nemluve o opravdove nezavislosti jednotlivych panelaku , uvedom si, ze v kruhu pokud si dva panelaky na vzdalenejsich stranach zacnou vymenovat dvdcka tak zcela zbytecne nepojedou i panelaky mezi. Vetsina z nas jeste pamatuje zivot v kruhu aneb koax a nebyla to zadna slast. Byla vymyslena hvezda, drzel bych se hvezdy, praxe ukazala.
No a nemusis vubec resit ten gigabit, protoze IMHO 100Mbit per panelak je azaz.
Jinak na kazdem konci jeden router jsem taky moc nepochopil .. co presne si od toho slibujes? Podle me to nema ale vubec zadny smysl .. Aby to byl routovany kruh a melo to smysl musel by byt router v kazdem panelaku.
je to jen informativni, dva routery * je panelak a jeste si predstavme, ze router1 a router2 jsou spojeny primo nejakou optikou a zrejme pouzivaji nejaky dynamicky protokol. No a ted co .. zrejme router1 bude mit na sitovce vsechny ty panelaky a na konci na druhe strane router2 bude mit na sitovce logicky stejnou sit. Dokud vsechny panelaky pojedou bude to ok. Pak jeden z nich vypadne a stane se co? Zrejme se nestane vubec nic .. logicky nelze, aby se napriklad do prvnich dvou panelaku posilala data pres router1 a do poslednich dvou pres router2, nebo lze, ale tezko to lze dynamicky menit v zavislosti na stavu linky.
Jak rikam, tohle by melo smysl jen v pripade, ze by byly vsude routery, druha moznost je vyhodit router2 a vsude dat switche s STP.
No snad je trochu jasneji, kazdopadne bych udelal to hvezdu, protoze to je jedine spravne reseni
No já už začal uvažovat spíš o přerušení kabelu do té centrály :-)
No u nás nám asi tak 1x - 2x do roka překopnou koax, tak by se nám hodila nějaká záložní trasa, protože to tě pak otravuje milion lidí, takhle by to jelo na zálohu a ty v klidu opravíš kabel :-)
Na net? Když tam budu mít optiku, tak to budu chtít teda mnohem víc :-)
Když to praská, tak s tím bude pěkně blbá práce a záruka žádná. Ten kabel stál určitě někde venku stočenej na dešti, mrazu a sluníčku, takže ta umělá hmota bude už dost degradovaná.To by profi firma určitě nekoupila, takže jestli se toho chce někdo zbavit tak musej dát opravdu DOBROU cenu.
No já bych si dovedl představit takovou chráničku na kousku kabelu jako ochranu proti překopnutí.
Ale pokud tahám někde celou trasu, tak bych chtěl aby ta trasa byla vodotěsná, aby mi v té trubce neteklo jako ve vodovodu a samotný optický kabel byl v suchu aby dlouho vydržel. Aby nebyly v té chráničce díry, aby se do ní nedostal písek a všelijaký bordel, protože když budu potřebovat v budoucnu přidat kabel tak už to znovu vzduchem neprofouknu. Tak nevím jestli je to ten nejlepší nápad.
zajimalo by mne opticke vlakno polozene v kanalu. predpokladam, ze kdyz nechci/nemuzu udelat vykop, mohu vzit kabel s ocelovym (kevlarovym) vlaknem a polozit ho do destovky nebo splaskove kanalizace a napnout ho. kabel tak povede po vrsku potrubi, preves v kanalu jak to pojmenoval majklovec. ale nevim co s krysami - nesezerou kabel ? do chranicky ho mohu dat leda do destovky, tam je prumer velky, ale ve splaskove by to dost zmensovalo ucinny profil.
dal by mne zajimalo, zda lze polozit kabel do drazky v asfaltu, aby nebyl nutny prekop silnice a jake vlakno je na to vhodne.
No a kdo bude vedet, tak mne jeste zajima preves treba mezi lampama osvetleni - kolik cyklu (kyvu) vydrzi kabel, preci jen od vetru se to houpe.