no, je jaksi nemozny svitit do kabelu a zaroven od nej prijimat odrazy nebo jestli je to mozny?! to ja nevim, nikdy jsem se o to nijak extra nezajimal.
Pokud si to dobre pamatuji jak to merili u nas, tak delka optiky se meri tak, ze jeden konec je odpojeny a na druhem je merak, pri mereni utlumu jeden konec merak a na druhym je "vysilac".
na zlomené, přežrané a jinak znehodnocené kabely skutečně zařízení existuje a to jak na zlomené optické tak zlomené metalické. Pracuje to zhruba na tomto principu zadáte parametry od bodu A k bodu B tedy zejména délku. Poté je zařízením vyslán signál no a podle toho za jak dlouho se signál vrátí + trochu know-how přístroje tak známe od místa vysílání místo zlomu pro jistotu zkontrolujeme i z druhé strany kabelu no a úmerně s délkou je i přesnost.
Zařízení tuším mimo jiné vyrábí i Rohde&Schwarz a ještě jedna firma jejíž jméno se mne nyní nevybavuje.
jinak toto jsem mel možnost videt v akci. Bylo to po povodních a firma pro kterou pracoval švára a manžel bývalky si zavolala známého co s tímto pracuje u Českého Telecomu. Najití přerušení kabelu bylo otázkou asi jedné hodiny. S přesností 1 m na cca 80-90m.
Jinak dnes už je většina kabelů nacpaná do plastových chrániček jde o trubku asi jako na plyn nebo vodu z plastu takže hlodavec nemá šanci.
Zdravím Karel
Zmerit jestli je kabel poskozen a kde se samozrejme da. Pristroj existuje. Byl jsem u promerovani SM kabelu. Je to takova bedynka, tusim za 1,5 melounu, ktera po prosviceni kabelu ukaze v jake vzdalenosti jsou poruchy ( zlomy, ohnuti, svary... ) Cenu promereni kabelu neznam, ale predpokladam ze to bude cca 2000,- a vic za promereni.
Ceny svareni jsou 1000,- za jeden svar v kusovem mnozstvi. Da se dohodnout cena i nizsi (pri vice svaarech 50?).
(btw. ceny SM aktivnich prvku jsou trochu jinde nez MM)
Mel jsem pekna videa jak se svaruje, ale bohuzel jsem je nekde zasantrocil :-(...
Nechci nikoho odrazovat od opiky, ale na polozeni optiky musi clovek fakt mit chechtaky...
Kuprikladu 4 zminene svary ktere minimalne potrebujes na jednu linku te vyjdou na 4000,- ( btw. je to cena ronji, jsme samozrejme rychlosti nekde jinde)...