ahoj,
potrebuji poradit, jaky kabel mam dat mezi ap a antenu (vsesmerovka 11 db) venku na vzdalenost cca 6m.
dospel jsem k nazoru, ze h-1000, ktery je jinak skvely, nebude to nejvhodnejsi (nekde jsem cetl, ze u kabelu pro vnitrni pouziti, coz tento asi bude, uv zareni rozrusuje ochrany obal a nasleduje koroze vodice). rla-100 je snad jeste horsi (voda zpusobi ne nasaknuti dielektrika jako u h-1000, ale pekne pres komurky protece az do nejnizsiho bodu).
zbyva tedy kabel rg-213 (urcen dle vyrobce pro vnitrni i vnejsi instalaci) - v gesu stoji bez dane 25,- (utlum 0.5 db), v inwifi za 40 (utlum 0.37 db, fy cavel). pro montaz ven je i rg-58, ale ten ma utlum strasny.
osobne by se mi libil h125 (ohebny a levny).
muzete nekdo poradit, ktery tedy zvolit (nejlepe podporedno osobnimy zkusenostmi)?
vzhledem k mistu instalace bych tam nerad jeste nekdy lezl vymenovat kabel. konektory hodlam pouzit oem sroubovaci verze a samovulkanizacni pasku chranenou tepelne smrstitelnou buzirkou.
dik
iji
myslim, ze kdyz reknu, ze tu drtiva vetsina lidi pouziva RLA10 nebo H1000, tak to bude cista pravda. oba jsou pro venkovni montaz naprosto v pohode. videl sem i RG213 a nemel zadnou vyhodu, spis naopak, je drahej a zdalo se, ze ma i vetsi utlum.
Klidne pouzij H1000 nebo RLA10 tak jak je, pouzivaji se i v profesionalnich instalacich. Ty kabely jsou urcene pro venkovni pouziti, material plaste je UV stabilizovany a neni duvod to strkat do husiho krku. Mame instalace, kde je tento kabel v drsnych horskych podminkach na vzduchu deset let aniz by to nejak uskodilo jeho vzhledu a parametrum.
Osobne radeji pouzivam kabely s penovym dielektrikem, jsou daleko mene zranitelne nez vzduchove koaxy (RLA-10). Na RLAcko staci slapnout nebo si nevsimnout smycky a problem je na svete. Oblibena zavada je taky napadani odstrizenych licen z opleteni dovnitr do vzduchovych komor behem montaze konektoru, takova nehomogenita dokaze delat pekne veci s PSV.
Co se RG213 tyka, mam pocit, ze se vyskytuji dve verze. Vsude ctu o nizkostratovem kabelu RG213, ale ten, ktery stoji par korun, ma plne PE dielektrikum, stredni vodic lanko a jednoduche opleteni bez folie je totalni shit pouzitelny tak na KV, rozhodne bych si nedovolil oznacit ho jako nizkoztratovy. Pro male vzdalenosti nehraje desetikoruna na metru velkou roli, pro delsi vzdalenosti je kvuli utlumu nepouzitelny.
ad Aircom) to je snad sen kazdeho wifisty.
ad h155)
a) ma o 0.28 db vetsi utlum. myslele jsem si, ze na ap je nejlepsi udelat kabel s co nejmensimi ztratami a vyzareny vykon regulovat pomoci nastaveni ap (v mem pripade dwl-900ap+),
b) zda se mi hrozne slaby, nebo mam asi proste rad predimenzovane reseni.