Zdravim,
Uspesne som spojazdnil router a firewall pod Debianom no trapi ma este jedna vec. Chcel by som obmedzit aktivitu HDD na minimum (aby sa po uspati roztacal co mozno najmenej). Neviem co poraba ten HDD ci loguje alebo co, lebo sa spusta aj ked niesom na internete a klientsky pocitac je vypnuty. Uspavam ho po 2 min. nastavenim v biose.
Neviete niekto poradit, ako ho nastavit aby co najviac pracoval s RAMdiskom a len obcas si to ulozil na HDD?
Pripadne ako obmedzit logovanie a ine aktivity na minimum.
Router mam v obyvacke a dost mi ten hluk vadi.
PS:Router je to klasicky (2x sietova karta), ziadna WiFi karta.
ahoj, taky sem se o to kdysi vicemene neuspesne snazil, ale zjistil jsem pri tom par veci co by ti mohly pomoci:
- vypni syslog, aby se ti nic nelogovalo
- nejsem si tim jisty, ale myslim ze pokud je partition namountovana jako ext3, tak se v tom kernel furt hrabe, asi neco dela s tim journalem. Namountovani jako ext2 pomohlo. Muze tohle nekdo potvrdit? nejak sem nemel silu zkoumat jestli je to jen domenka nebo fakt :-)
- zkus namountovat ext2/3 partitionoy s parametrem noatime.
Nebude se pri kazdem pristupu na disk (ktery muze byt cacheovany) updatovat cas pristupu k souboru.
- nevim jak spolehlivy je nastaveni usinani v BIOSU, moc bych tomu neveril ... neprebije to ten linux nahodou? Interavly se daji nastavit primo v linuxu pomoci hdparm.
nejaky dalsi rady? Mam taky par routeru kde by mi pomohlo, kdyby disk usinal....
Zistil som ze najvacsiu aktivitu HDD sposoboval demon cron tak som ho zrusil a spolu s nim vsetkych demonou co so spustali z /etc/rc2.d
syslogd
klogd
inetd
webmin (toho som tam doinstalovaval sam)
atd
Je to asi svojsky sposob riesenia, ale momentalne to riesi moj problem.
Router a firewall funguju dalej (router urcite firewall dufam ze ano).
Do buducna zrejme budem musiet nejak poriesit ten RAMdisk a logovanie do RAMdisku, ale momentalne uz nato nemam velmi chut pretoze som sa dost namaturoval okolo Debianu a spojazdnenia firewalu ( zinstaloval som debiana zo standartnym jadrom 2.2.20 a samozrejme mi nefungovali iptables, pomohlo az preinstalovanie s jadrom bf24) a musim ten router nechat trochu odlezat :-)
to:jbohac
Tym suborovym systemom to asi nieje pretoze aj ja mam ext3 a po odstaveni hore uvedenych demonou HDD ani nepipne.