Vím že už se to tady asi řešilo, ale nikde jsem to nenašel, jakto, že mi nejde spustit HTB?
Mám Debiany 2.4.23 patchnutý (iptables) a zapnutou posporu v jádře, napíšu tam tohle: tc qdisc del root dev eth1
a ono mi to hodí chybu: RTNETLINK answers: No such file or directory
Nevíte někdo čím by to mohlo být, i třeba jak orpavdu zjistím, že mám zapnuté v jádře vše, co opravdu potřebuji, a nebo správnou verzi iproute?
Přesně tak. Pokud si hraješ s HTB podle článku na root.cz, tak věz, že první řádek pouze vymaže nastavení qdisců, aby se mohlo použít HTB (což je tam tušim někde i napsaný). Vzhledem k tomu, že qdiscy jsi asi zatím nepoužil, tohle tě nemusí znepokojovat.
prosim prosim pomozte mi nekdo.............
HTB mi funguje, ale nedari se mi rozjet IMQ. Data tim lezou, ale nejak to nedeli rychlosti podle Ip, ale jen podle default.
Mam wlan0 do internetu a eth0 s wlan1 pro local net, kam chci rovnomerne rozdelovat rychlost. Na wlan0 je nat a vse odchozi se maskuje za jednu verejnou IP. Pokud shapuju primo eth0 nebo wlan1 tak to jede jak ma, ale stim IMQ uz nevim.
/usr/local/sbin/iptables -t mangle -A PREROUTING -i wlan0 -j IMQ --todev 0
/sbin/ip link set imq0 up
musim jeste krom htb nejak markovat jednotlive ip?
...
tc filter add dev imq0 protocol ip parent 1:0 prio 2 u32 match ip dst 192.168.2.140 flowid 1:101
...
V jadre mam asi vse OK, neb pres imq0 data tecou (jako pres wlan0)
Pomuze mi nekdo prosim? Ale neco jako hleden IMQ nebo tak sem ani nepiste, neb uz jsem v googlu prosel snad vse.
Jinak na serveru proxy uz nejede. Je tam jen smtp a pop3, ale stejne smtp vyuzivame od ISP, tak tem vlastne nic nebezi, a vsici komunykuji primo do netu. Testnu to a uvidim. Ja jsem nekde neco o tom natu taky zaslechnul, ale uz jsem nebyl schopnej najit kde. Tusim ze se to tam resilo nejak pomoci iptables, ale to je asi vse co si pamatuju a nejsem si jist, ze to resilo prave tento problem.
Ale kazdopadne dekuji, a kdyby neco, tak se zese ozvu
Vím, že je to už asi offtopic, ale to neva, stejně se zeptám Jaké máte zkušenosti se skriptem WonderShaper? Popřípadě co doporučujete na omezování rychlost stahování bez snížení latence.
na snizeni latence pri stahovani doporucuje pouzit prioritu. Vsechno ma vysokou prioritu (hry, ssh aj. jeste vyssi), jenom na stahovani se dostane pouze kdyz zbytek byl odeslan. Dokud neni zaplneny AP, tak to funguje docela slusne.