Ahoj,
tak jsem ve sve Ronje vymenoval ty zlate LED za ty cervene a zjistil jsem, ze kdyz se paji anoda ty diody trafopajkou, tak ta dioda blikne pri kazdem zapnuti a vypnuti pajky. Bal jsem se, ze jsem ji odkouril, ale ocividne ne.
Setkal jste se s tim nekdo?
hmm ja ano, mozna jsi to mel nejak spojeny s kostrou (mysleno s necim co je spojeno se zemnicim kolikem) ci drzel rukou za zem toho tistaku, takze pres tebe tam protekl nejaky vyrovnavaci proud pri zapnuti pajky. Clock si tady dela srandicky, ale znicit tu ledku by to nemelo, pokud ovsem nepresahnes v zavernem smeru tech asi 10V. 70mA ci vice tam pajkou tezko udelas. Mne dokonce ta ledka mirne zhnula kdyz jsem to drzel prstama (naindukovane napeti z 50Hz tomu stacilo). Kdyztak si ji premosti alobalem nebo dratkem ktery pak odletujes ci presmiknes.
Clockovo vtipy beru a zamozrejme jsem neocekaval, ze blikani LED pri pajeni je nejaka tragedie. Ale spise me proste prekvapilo, ze je ta LED tak citliva. Na to nejsem zvyklej. Teda alespon ne od Tesla diod. :-)
Cili jsem cekal nejake vysvetlovani te citlivosti. Fakt o nic nejde. Proste jsem to sem uvedl jen jako zajimavost, ktera me prekvapila.
OndraT
no kdyz udelas proud treba 0.5mA diky naindukovanemu napeti, tak uz to na te ledce bude videt. Na plny proud sajni jak diva. Navic lumileds pry pouzivaji patentovanou technologii vyroby polovodicove struktury ktera je pruhledna takze i svetlo odrazene dozadu se vyuzije. Vetsi ucinnost.
ahoj podarilo se mi sehnat dodavatele na led HPWT BD00 ale musim jich objednat jen cele baleni a to nespotrebuju.... Nemate nekdo zajem ??? poslete mi PM.
Cena by vychazela do 30kc i s DPH.
jo STB ja ty vlohy nemam, ale kdyz ty ledky potrebuju tak mi nic jineho nezbyva, kdyz mi nikdo nechce prodat par kousku.. Je ale zajimavy ze tys je mel za 16,90 me je nabidli za 19,20 bez DPH a odber 120ks....
skoda ze jsi nebyl na setkani, mel jsem tam spektralni charakteristiku z spektraku nejakyho cervenyho plexi, nadherne utlumeny do 640nm, pak do 660nm to preslo na utlum 10% . Ale kdyz pres to posvitim DB00 tak se to trochu utlumi, takze ten filtr by chtel trosku vys posazenej (na vyssi frekvence). Ale laser 680nm by tam sednul jak facka na ****** !