Ahoj kluci,
tak jsem tu a mám takový problém. Jal jsem se instalovat WISP a postupoval jsem přesně podle návodu. Snad nikdy jsem nebyl teoreticky připraven jako tentokrát, ale stejně mi to bylo prd platný :-(
Popíšu přesný postup. V routeru mám disk 170MB taková stará plečka je to. Měl jsem bootovací disketu MS-DOS 6.00 + jsem si přihrál pochopitelně fdisk a format a dále syslinux z diskety kterou jsem dával do fora 8an. Dal jsem fdisk, vytvořil dva oddíly. První 25MB nastavil jako aktivní, druhý jako extended celej zbytek. Reboot a formát příkazem format c: a format d:. Poté kontrola fdiskem, obě partition formát FAT16. Řikám si OK. Dále bootovací disketa DOS 6.00 (ten byl dřív na tom HDD než jsem ho fdiskoval). Dal jsem rovnou syslinux c: To proběhlo bez hlášky a následně kokám na disku c: mám soubor ldlinux.sys. Fajn, zbejvalo jen překopírovat soubory WISP ze zipu. To jsem udělal přes diskety SKORO celé! Píšu skoro, protože na disketu se vejde postupně vše, jen ne soubor root.cfs, ten má MB 3829760b (upozorňuji, chtěl jsem instalovat wdist-2003-12-22(2634).zip stažený z hazard.net. Takže jak to tam dostat, když nemám ani CDROM v tom routru přes DOS? Udělal jsem ve windows commanderu (na jiném PC, kde jsem stahoval tu distribuci) rozdělit soubor a koukl do nápovědy. Tam mi řekli, že zpátky to lze DOSově udělat pomocí copy /b root.001 + root.002 atd root.cfs. OK, to jsem udělal a dostal tak celej WISP na disk v tom routeru na C: Následně zeditoval syslinux.cfg, který vypadal takto: "display syslinux.dpy
timeout 2
default linux rw initrd=initrd.lrp init=/linuxrc root=/dev/ram0 boot=/dev/hda,msdos,/dev/hda,msdos PKGPATH=/dev/hda LRP=root,zebra,net-snmp,sshd,netdiag,local" (bez uvozovek) tak, že jsem nejprve v PKGPATH dal hda1, to nemakalo. Tak všude, kde je hda dal hda1 a to taky nemakalo. Upozorňuji, že jsem nepřepisoval ldlinux.sys tím, co je v distribuci! Nechal jsem tam ten, který vytvořil syslinux.com a taky jsem vyzkoušel ho nahradit i tím origoš z wisp distribuce - obé bez výsledku. Tak kde dělám chybu, kluci? Píše mi to pořád něco jako cannot find linux kernel image file a na novej řádek píše boot: a pořád. Když mu napíšu initrd.lrp napíše něco jako it is not an image file or corupted. Verze syslinuxu mi hlásí 1.75 (to je první řádek co se objeví a pak ty errory), koukal jsem i do ldlinux sys a tam je psáno syslinux 1.52, tak nevim jestli mu tohle nevadí? Fakt už nevim, byl jsem teoreticky tak našláplej, že bych dal ruku do ohně, že to aspoň nainstaluju a ono prd, prd a hovno. Poradíte? Zkoušel jsem ten disk dát i ke mně do PC, to ho vůůbec nenašlo (a? jsem jumproval jakkoliv) i u kámoše se na primary slave též nehlásil. Na primary master jede (byl na něm DOS a ten makal). Už fakt nevim co víc bych k tomu napsal. Jo, ještě jsem zkoušel ten initrd.lrp znovu nakopčit do routeru přes tu disketu, to proběhlo OK a stejně nic. Tak a teď babo (linuxáci) raď. Takže celý, počítač nepřetaktovanej, HDD funkční, RAM jede, s DOSem makal jak šlak. Co s tim? Hele, ale aby bylo jasno optimismus neztrácim!!!
To je právě ten muj problém. Ten disk v jiném compu prostě neni vidět. Je to stará šlupka 170MB. Tak se mi prostě nedaří ho dostat do systému jako slave abych mohl nakopírovat celej wisp na ten disk. Řešil jsem to viz výše - přes diskety a následně spojil root.cfs, protože ten se na disketu nevejde. Otázka zní, jestli to spojení dopadlo dobře. A tak se ptám: je root. cfs zásadní pro spuštění kernelu? Protože pokud to z initrd.lrp (to bych řek, že je jádro) šahá rovnou do root.cfs a háže mi to chybu, tak by to mohlo bejt tim.
Už jsem to tady psal několikrát, musíte si to najít. Upozorňuji jen, že celou instalaci můžete komfortně provést přímo ve W2k nebo WXP. V programu syslinux jsou dva spustitelné soubory. Jeden je pro reálný mód (syslinux.com) a druhý pro win32 (syslinux.exe). Správná syntaxe je:
syslinux -f <pismenko_disku>:
Pokud to hlásí cannot find linux kernel image file, znamená to, že to nemůže najít soubor "linux". Napadá mě pár důvodů:
- ten soubor chybí nebo je poškozený
- je špatně zadaná bootovací partition (boot= v syslinux.cfg)
- syslinux nemůže přistupovat k partition. Přistupuje k ní přes BIOS (ovladače řadiče se načítají až s kernelem), možná je ten disk nějak špatně nastavený v BIOSu, nebo vůbec špatný, když nefunguje jako slave.
Mě to tuhle chybu hlásilo, když jsem bootoval z asi 1743kB diskety, kterou BIOS nepodporoval, ale nevím, jak to může souviset s tímhle...