Řekněme 70% komunikace (odhadem) je do zahraničí. Ale nikdy jsem to neměřil.
Jinak obecně, nechci působit jako škarohlíd, ale IMHO nemá moc smysl budovat lokální pokrytí s náklady v řádu tisíců nebo desetitisíců, když to bude končit úzkým hrdlem do Internetu.
A přiznejme si narovinu, Internetová konektivita je to, co činí WiFi zajímavé pro 95% lidí.
Je sice fajn, že si mohu s někým z Radotína či Zbraslavi zahrát Quake, ale to není hlavní důvod.
Za ideální počáteční stav bych považoval dát dohromady řekněme 10 lidí spojených WiFi a ukecat nějakého providera (třeba tím, že se upíšeme na rok či dva) aby do Radotína zřídil bezdrát řekněme 128 kb/s ve všední den od 8:00 do 18:00 a 256 kb/s v noci a o víkendu.
Přesně takhle to mám ve firmě za cca. 9.000 měsíčně a celkem to vyhovuje.
Při 10ti lidech by to dělalo 900 měsíčně, což je docela slušná cena.
A vůbec bych se nebránil tomu, dát momentálně volné pásmo komukoli, kdo půjde kolem s notebookem či usedne na nádraží na lavičku.
PavelK wrote:
Řekněme 70% komunikace (odhadem) je do zahraničí. Ale nikdy jsem to neměřil.
Ahoj.
Mel jsem pocit, ze jednou z náplní czfree by mělo být poskytování internetu za dostupnou cenu.
Mě osobně 900,-kč/měs. jako rozumná cena nepřijde a osobně bych do toho nešel :-(
Myslím, že zájmen většiny je trvalé připojení k internetu, které nemusí být zrovna vyhrazená 64kb/s.
Jsou i vyjímky, kterým jde jen o stahování filmů např. :-))
mela bych take zajem o pripojeni. Bydlim v Tachovske pod strechou a nejsem PavelK :-)
Antena by se dala prisroubovat ke kominu, pod kterym mam pocitac.
Z okna vidim krasne celou Zbraslav (a dokonce dum sveho kamarada).
Bylo tam k videni nekolik mozna zjimavych vecicek
pro ty co uvazuji o pripojeni.
1) Existji pekny zarizeni 4 portove rutry s jednim portem na wawe lan moznost pripojit externi anteny zabudovany firawaal a IP securita
od nekolika fa. cena cca 4000
velikost A4
2) Kompletni pc (firewall, webserver) s pripojenim na wawelan na bazi pc 486 ale ta 486 mela velikost krabicky zaplek OS linux QUENIX na polovodicovem disku velikost cele te blbosti byla formatu A5
umeli to i s 586 ale to bylo trochu vetsi.
Ptal jsem se i na pevnou linku v oblasti Radorina.
Jediny kdo ji na Invexu byl schopen poskytnout byly
Ceske Radiokomunikace z Cukraku
priblizne ceny recene jen per usta spresnit by to spresnili az by situaci videli.
128 K 11 tis mesicne
256 K 15 tis mesicne
512 K 20-22
1M 30 tis
2M 40 tis
Za zrizeni zrizovaci poplatek navic by platit, nechteli jen v pripade kdyby to bylo minimalne na 2 roky.
1) Zaver Pevne pripojeni vyjde levneji, kdyz by se rozsirila nejaka treba jiz existujici linka a domluvilo se vice lidi.
Navic by tam slo udelat jakesi QOS s tim ze pro vice platici by bylo grantovano sirsi pasmo.
Pr: rozsireni nejake stavajici linky treba pripojeni nejake fa
puvodni 128 na 256
i pri podeleni o nakldy napolivic to vychazi docala dobre
15/2=7.5
by oni usetrili 3.5 tis to je mozna moc
protoze krome slevy by zyskali navic negrantovanou kapacitu.
Tak reknemez jinak
oni by platili 9 a my 6
tj. pri 15 lidech 400 mesicne
za grantovanych 128 na 15 lidi negrantovane dokonce 256.
To neni tak zcela pravda.
Chtel se jen podelit o to co jsem zjistil na invexy
1)
Je o pripojeni koncoveho bodu bez nutnosti davat kartu do PC a navic mas kdispozici 4 portovy HUB.
Ten bod 2)
Je o HW na kterem lze napriklad vybudovat linuxovy router na wawelan pro propojeni v nasem pripade treba na Zbraslav.
(hezke na tom bylo ze je to male a nepotrebuje to chlazeni)
Ten pokec o pripojeni na internet je o tom co by si myslim radu lidi zrovna v Radorine zjimalo proc jit do
czfreenetu.
Samozrejme nevyuzita kapacita toho pripojeni by se poskytla czfreenetu.
Apropo na tom Invexu jsem taky mluvil i s lidmi z CTU.
A z nich vypadlo ze by asi nebylo od veci, kdyby v pripade zprovoznovani zarizeni existoval nejaky zapis
o datu jejich zprovozneni, kdyby pozdeji z nejakym jinym subjektem tady nastal problem s ruseni , kdo tu byl driv.
jak to vypada se zalozenim AP Radotin? zacinam mit pocit, ze na mne Telecom nejak moc vydelava...
Mozna bychom se mohli nekde sejit nazivo a popovidat si,
jak bychom to zaridili technicky, organizacne, financne,
co s internetem (domena?) a vubec.
Pro setkani nabizim nas byt (obludarium) v Tachovske pod strechou, jak je takovy komicky balkonek.