nenasel by se nekdo kdo by mohl zmerit charakteristiky na profi merici aparature ?
Napr. nejakej vyrobce anten nebo nekde na VUT ? Celkem by me zajimaly vysledky profi mereni .
diky xchaosi, ze si to napsal za me. ja sem v Repich vzdycky puzivani plechovek (nejlip s trychtyrem) propagoval. napr. na nas node voxor miri cca 6 plechovek (1 nebo 2 s trychtyrem a regulovanym vykonem) a vsichni klienti maji rozumnej signal, zadnej PL a velmi dobrou rychlost na router. na stejnym kanale pak muzou jet dalsi 2 AP na sidlisti. kdyby misto toho lidi koupili sita, tak "propalej" panelaky a zacali by se rusit, aniz bysme byli schopni zamerit rusitele (jakym programem najdete smazici wifi v modu klient?). nedavno se na nas node pripojoval soused, kterymu nekdo doporucil pouziti 16dB yagi na 140m! tohle je nezodpovednost! zarusil by na kanalu 12 pulku stodulek nekolik kilaku daleko. ruseni, ktery v Repich mame, nepochazi z plechovek, ale z hodne ziskovejch anten, ktery sem shodou okolnosti mirej z centra (Smichov atd).
takze pro klienty do par stovek metru je to naprosto dostatecna antena a to nemluvim o skvelym pomeru vykon/cena. pokud je pouzivana s trychtyrem, hodi se i na kratsi p2p (mame ji na 1.3km).
Pisto, pokud uz doporucujes pouzivani hodne smerovych anten, vysvetluj rovnou lidem (lamy ktery chtej co nejlevnejsi internet), ze MUSI koupit zarizeni s regulaci vykonu (ale aby to taky umelo v modu klient, ne jako dlink 900ap+). divej se na to realne, nezijem v laboratori a na prvnim miste stojej penize. a naklady ovlivnujou jaky zarizeni si lidi poridej (=to nejlevnejsi bez regulace). posledni dobou mi reklo nekolik lidi, ze maj signal jenom 60% (mluvili o wireless utilities k XI-626) a ze by chteli, aby jim to jelo rychlejs (jede jim to mozny maximum 600kB/s)!! dekuju bohu, ze maj pripojenou plechovku a ne sito, protoze jinak bysme v tom zaruseni neprenesli ani bajt.
Máš nějaké porovnání s/bez symetrizačního členu? Mám udělanou nějakou yaginu, dokonce jsem si nechal udělat symetrák na tiš?áček, s kouslem plechu, ale nechce si mi to tam dávat, protože jsem to nějak extra dobře připájel (koax na dipól), a jede to dobře, lépe než jsem čeka. Jestli teda ten symetrák má nějaký velký vliv. Yagina je odhadem tak 12-15 dB, dle porovnání s profesionálníma anténama.