Na pájení obvodů v pouzdrech SSOP, TSOP a podobných s roztečí vývodů 0.65 mm není nic problematického.
Dělá se to následujícím způsobem.
1. Plocha pod pinem č. 1 se lehce pocínuje
2. Plocha pod úhlopříčným pinem se lehce pocínuje.
3. Obvod se přiloží na tiš?ák a pin 1 se ohřeje tak, aby se cín roztavil a noha č. 1 se přiletovala.
4. Stejný postup se uplatní u úhlopříčné nohy.
5. Všechny ostatní nohy se přejedou pájkou a cínem tak, aby se na nich utvořila souvislá vrstva cínu, která je spojuje jako housenka.
6. Tenká licna se napatlá tavidlem. Myslím opravdovým tavidlem z injekční stříkačky a ne kalafunou !!!!
7. Licna se ohřeje pájkou a OPATRNĚ s ní stíráme housenku cínu tak dlouho, až se skoro všechen cín vsákne do licny.
8. Tím vznikne krásně přiletovaný obvod.
Alternativně existuje jednodušší (ale dražší) metoda.
1. Zakoupíme cínovou pastu v injekční stříkačce.
2. Pastou napatláme plošky na tiš?áku.
3. Přiložíme obvod a mikropájkou zafixujeme pin 1
4. Obvod srovnáme a mikropájkou zafixujeme úhlopříčný bod.
5. Zapneme gril ve sporáku a počkáme až bude spirála roztopená.
6. Vložíme desku do trouby a grilujeme 5 až 10 minut.
7. Vypneme gril a počkáme 10 minut.
8. Vyjmeme desku.
Ty body 3 a 4 souvisí s grilováním v troubě.
Když se tam deska nese, součástky mají tendenci se hýbat, stejně tak jako když rošt není zcela rovně.
A mohou se pohnout třeba o půl centimetru, což je i na povrchové napětí cínu poněkud mnoho.
nevím zda je to v obecné povědomosti, ale CADSOFT nyní nabízí Eagle 4.x ve verzi "Non profit".
Za 129 USD je to KOMPLETNÍ VERZE (všechny tři moduly) omezená na 4 vrstvy a rozměr desky 160x100 mm.
Ačkoli nejsem nijak spojen s firmou CADSOFT (pouze jako spokojený zákazník), musím to vřele doporučit. Je to asi tak maximum co může bastlíř amatér potřebovat a je to k mání za docela minimální peníz.
Pokud někdo používá free verzi a je s ní spokojen, možná by mohl upgradovat.
ja pouzivam eagle 4.08 pro linux tu free verzi - omezeni 2 vrstvy 160x100
spokojen jsem. Ale 129$ muselo by se mi to zaplatit, i kydz je to super cena.
nejak mi to nezesiluje jak bych chtel, sh*** Zapojil tohle uz nekdo? Napiste mi. LOS vypada ze neni zapnuty, tyakze by to melo zesilovat. Ale asi nezesiluje, nebo je to nejaky divny. S signalem na vstupu z krystalu a nap. delice pres kondiky mi to taky nic nezesililo, jenom jakoby to melo zesileni 1 misto 65dB nevim proc. Nemam tam zapojeny ty odpory na INV a VTH a SQUELCH by mel byt vypnutej.
mozna odprask - docela dlouho jsem ho hral pajkou ataky drzel v pazourech jak jsem ho letoval. Mam jeste druhyhok, necham si ho na tistak. Jinak GM by uz melo jet krome dolniho usterenu/krabicky atak.
no, tavidlo je prostě tavidlo. :-)
Anglicky "flux".
Já se omlouvám, ale český ekvivalent neznám, protože posledních 10 let se orientuju v oblasti bastlení v 99% na anglické konference a Web stránky, nebo? v našich zeměpisných šířkách je bastlení 100 let za opicema.
Tedy alespoň pokud se týká informací. Šikovných lidí je víc než dost.
Nicméně moje tavidlo je od firmy Kester, vypadá to jako tlustá fixa a jmenuje se to "Flux-Pen 950E". A kupoval jsem to u nás od nějaké firmy, která má Web stránky v češtině a on-line objednávkový systém. Ale už nevím co to bylo za firmu.
Jinak obecně je to chemikálie, která funguje podobně jako kalafuna, ale má asi tak 100x větší účinek a po ohřátí se bezezbytku odpaří, aby nekorodovaly spoje.