Konecne jsem se dostal na vez v kostele. Omlouvam se, ze to trvalo tak dlouho. Vysledek me zklamal. Vsechno je tam oplechovane. Zezdola to nevypadalo, ale i okna. Teoreticky by se mohli dat vsesmerovky (uzke trubicky, aby nebyli napadne) ven na ramy tri oken na vetsi vez. Zustal by ale nepokryty vychod Dobre Vody. Dalsi problem by byl, kam umistit antenu do internetu. Musela by to byt nejaka mala flat, ale ta ma zase maly zisk. Tri vsesmerovky a tri karty nebo tri AP je uz dost drahe.
Dalsi reseni je dat jednu vsesmerovku na faru. Ta je ale trochu niz a signal by se nedostal na severovychod Dobre Vody, protoze tam stini kostel.
Navrhuji, aby jste se sesli zajemci z Dobre Vody a rekli si, kde bydlite. Pak to zakreslili do mapy, naskenovali a vyvesili odkaz do tohoto fora. Na mape se ukaze, kam by bylo nejlepe umistit anteny.
Tak pouzijte rozbocovac, pak staci jedna karta, date tri vsesmerovy anteny a je to. Rozbocovac stoji priblizne totez co jedna WiFi karta, zalezi na typu a parametrech. Pokud pujde jen (hlavne) o Inet, nebude problem. Uspora nejmene jedne WiFi karty. Mozna by bylo i lepsi misti vsesmerovek pak pouzit sektorovky, maji lepsi vyzarovaci diagram a vetsi zisk
Rozbocovac na tri anteny jsem nevidel, jen na dve nebo ctyri, ale stejne ma utlum a kabely by museli byt dlouhe. Sektorovky bych tam dal i ja, ale kvuli pamatkarum, aby to nebylo rusive tam musi prijit neco uzkeho. Hlavni problem je, ze se nepokryje cela Dobra Voda.
Problem s Inetem neni ani tak od koho (bude to czfree_budnet), ale s antenou, ktera musi byt nenapadna.
Potreboval bych vedet, kde bydli zajemci a tomu pak uzpusobit smer anten.
Jasne, rozbocovac ma utlum, ale da se sehnat i s utlumem 2dB, coz je v pohode. Pak u vsesmerovky, pokud se umisti na zed se muze dost zdeformovat vyzarovaci diagram, takze pozor na to. U nas to provider vyresil tak, ze sektorovky natrel barvou te veze a antena neni skoro videt. I pamatkari byli spokojeni.
Pouzil bych rozbocovac na 4 anteny, jeden vstup nechal nezapojeny. Mam to podobne, jeste chci zmerit odrazy a utlumy pokud nejsou vsechny vstupy zatizeny jmenovitou impedanci, pry to u meho rozb.nevadi, ale pro jistotu. Nicmene to ber spis jako jeden ze zpusobu jak vyresit nutnost pouziti vice anten a usetrit Wifinu, navic provozovat 3 Wifi karty na stejnem kanale v jednom PC taky neni az tak dobre a bezproblemove.
Vidim kostel (i kdyz obcas je tam nejaka vetev..) a roh strechy fary. Ale pred nejakym zavaznym "ano" bych to urcite z duvodu tech vetvi chtel vyzkouset. Mozna udelam nejake to foto :-)
Tak jsem dneska chtel vylezt na střechu, ale předtim jsem byl ještě na půdě a zjistil jsem že na střechu nemusim protože na faru v pohodě vidim i z okna ktery je ze straně baraku(půda) Sice je tam asi jeda větev ale myslim že by neškodila.
Tak kam by se to AP dalo spíš ?
Umisteni zavisi na tom, kolik lidi na APcko bude videt. Pro jednoho cloveka by to bylo drahy. Porad se vec toci kolem jedne veci. Na jedno misto musi videt alespon 6 lidi, pak se da financne pokryt alespon konektivita, pokud pocitam s mesicnim prispevkem 520 Kc.
Navic je ted problem s poskytovatelem. Za rozumnou cenu ma mit pokryti (podle slibu) nekdy kolem konce listopadu.
Tak konecne jsem se dohnal k tomu a zemril signal na Dobry Vode, bohuzel zrovna mi nepralo a po... se pigtail u karty, takze pristi tejden, ale predpokladam ze to tam pujde. Kazdopadne zatim jde o pripojeni koncoveho klienta, ale muze byt i AP, pokud by byl zajem. Umisteni by bylo v zahradni ulici, pokud by byl zajem udelam fotky.