Záleží na tom jakou vzdálenost potřebuješ překlenout. Dosah plechovky je tak 500 metrů. Dosah pasivní retraslací je vždy asi polovina normálního dosahu. Tedy na více než 300 metrů celkem to asi fungovat nebude.
Delali jsme pokus s pasivni retranslaci - 2 paraboly 90cm na vzdalenost 400m k retranslaci a 80 m od retranslace, celkem tedy neceleho 0,5km a slo to celkem dobre. S plechovkou nevim, ale bude to jen par (desitek ) metru, pokud vubec tolik. Neni nad to to vyzkouset. Ostatně u parabol se uvadi jako nejmensi prumer aby to chodilo asi 10lambda (nevim proc), coz je cca 120cm parabola. Jestli to zkusite, dejte vedet.
Netuším jak s plechovkou, v každém případě, já jel zkušebně přes kopec na 3km (podle GPS, takže vlastně ještě víc) přes 24dBi síta na všech bodech. Ta retranslace byla propojená jen N spojkou a rychlost byla v obou směrech 500-600kB/s, tedy to, co jde z wifi vymáčknout. Stabilita se zlepšila, když jsem mezi síta na retranslaci vrazil kus alobalu. Předtím to jelo taky naplno, ale docházelo k náhodným a krátkým (asi sekundovým) zátuhům během přenosu dat.
lepší jsou ploché tvary (jako třeba krabice od mlíka). Na experimenty jak stvořené. Jejich dostatek a jde to.
A jinak směr, jak to potřebuješ, je třeba zalomit - nesmí to být za sebou v jedné přímce.
K té krabici ještě - pokud je celá, je zářič 6 cm nad dnem, pokud se krabice ufikne na 6cm výšku, je zářič 3 cm nad dnem.
Tolik laciné experimenty.
Jinak to chce paraboly aby to bylo naúrovni.
mozna budu muset resit podobny problem:
nevidim na AP, ale vidim na jinej barak, ze kteryho je videt AP. Tak jsem se chtel zeptat jestli nekdo zkousel jen signal odrazit pomoci kusu plechu nebo neceho podobnyho (treba hustyho pletiva)
odraz od plechu je vyzkousenej na 1km... beha pouze pri pouziti odrazu paprsku z paraboly do paraboly... ale ten plech mezi nima je velkej min. 2x2m !!!
mozna to bylo receno a ja to jen nepochopil.
musi byt ta retlanslace v rovine. nebo je mozne retranslacovat ipod uhlem.
priklad. prijem vodorovne primo na AP, vysilani pootoceni o 45°, pripadne i ve vertikalu cca o 25°.
je mozne pouzit za 1 antenu sito a za druhe treba vsesmerovku, nebo musi byt stejne a smerovky.
No, co takhle pouzit plechovky s trychtirem? Na neco takoveho se chystam cca za mesic, i když autor citovany nize ma na vec jiny nazor.
Trychtýře (Emanuel Frynta)
Koupil jsem čtyři trychtýře - a je to k nevíře,
jak nahoře ty trychtýře jdou strašně do šíře.
A dole zase naopak, jak se to zužuje!
Těch peněz, co mě stál ten brak -
a k čemu mi to je?
A nejlepší až nakonec:
on žádný nemá dno!
Ach, koupit dneska
dobrou věc,
je věru
nesnadno.