je to nekdo z myho AP, bohuzel je to adresa pridelena dynamicky nekomu o kom nevim kdo je zac...
Aug 19 07:40:07 router2 dhcpd: DHCPACK on 10.15.1.233 to 00:e0:03:06:2b:69 (presario-2700) via wlan0
Osobne bych se na takovouhle vec vykaslal, to ze nekdo scanuje nejaky slabiny este nemusi znamenat ze ma spatne umysly (taky uz sem takovou vec parkrat delal jentak ze zvedavosti )
Nicmene prave zjistuji ze ten clovek se pripojuje pravidelne, a prave ted je online ... zkusim ti zjistit co je zac a kdyztak ho nasmerovat na tohle forum aby sve ciny vysvetlil
Možná jsem zrovna nějak na**aně naladěnej ale nesouhlasím. Když někoho chytím jak se zahnutým drátem vrtá v zámku mého auta neznamená to že ho chce ukrást?
Navíc, když si budu chtít vyzkoušet nějaké to "čmuchátko", tak to pustím na nějaký blízký, spřátelený server, s jehož správcem se eventuelně domluvím. Vzhledem k tomu, že moje AP je od vaší sítě docela daleko, jak geograficky tak topologií sítě a můj server není v rámci sítě nijak zvláš? známý přijde mi to spíš jako zcela cílené scanování adres a hledání možných průniků. Nedivil bych se, kdybych nebyl sám kdo tuhle adresu objeví ve svých logách.
Rád bych na tohle téma udělal nějakou větší diskuzi. Je mi jasné že lidí které hacking (nebo něco co má k hackingu blízko) baví, je mezi námi dost. Ostatně co je pro jednoho super sofistikovanej průnik je pro druhého několik banálních příkazů. Otázkou je jestli komunita CZFree má sloužit jako cvičný cíl.
Nezávidím ti tuto skutečnost a je to politování hodná věc. Také nesouhlasím a vyjadřuji názor, že scanování tohoto charakteru je špatné, i s přihlédnutím pokud by se jednalo o dobré úmysly chybu následně sdělit odpovědné osobě, je tata činnost blízká zákeřnému a cílenému hackování zevnitř !!!
CZFree.Net je komunitní sí? a není cvičným polem pro ty, co nevědí jak by otestovali své dovednosti v hackování serverů.
Jo a ještě něco, tady máte typickou úkázku nevyhody, otevřených APček, kdokoliv z ulice dokáže udělat neplechu, aniž by byl zjištěn a poškozený nemá skoro žádnou šanci se domoci spravedlivého vypořádání.
Pro naší komunitu CZFree.Net v tomto ohledu platí jedno zažité pravidlo: konejme vůči druhým tak, jak bychom sami chtěli, aby oni konali vůči nám.
Díky za názory, těší mne že nejsem sám komu to vadí.
Souhlasím že street access tím že umožňuje "anonymní" záškodnictví je problémem a z mého pohledu nutnou daní za svobodný přístup. O to rozhodněji bychom se, podle mého názoru, měli bránit jeho zneužívání.
Upřímně, kdyby vyšlo najevo, že to byla aktivita, co já vím např. právě jbohace, Fyzika atd., tak jim spíš poděkuju, že se starají. Ale že někdo z ulice zneužije benevolenci CZFree jen k tomu aby si vyzkoušel nové triky, to nějak nemůžu vydejchat ...
"dobro oplacet dobrem a zlo zlem"
to neznamena se mstit, ale daneho cloveka zakazat a basta.
toto pravidlo musi byt ovsem predem znamo - vzdyt i ja obcas
nejakey stroj proskenuju - ciste z technickych duvodu nebo
ze zvedavosti.
potiz je v tom, ze ve wifi vlastne na 100% zakazat nekoho nelze...
(bez radius serveru)
nicmene v ramci technickych moznosti se klonim k uplatneni vyse
citovane strategie
uprimne receno, cekal jsem kdy zacne k takovym udalostem
dochazet... jsou podle mne zakonitym pruvodnim jevem rozvoje
jakekoli site
v souvislosti s anonymitou:
máme street AP a zrovna teď řešíme, jak zobrazit těm, kteří nejsou v /etc/hosts nějakou přihlašovací stránku. Kde by museli něco vyplnit, případně by dostali nějaký login, atp.
něco jako dashboard u adsl.
Tak jsem kontaktoval toho cloveka z 10.15.1.233, zavolal mi a vse se snazil vysvetlit asi takhle:
<<Nejaky kamarad u me zkousel nejakej software na ochranu pocitace, a misto aby kliknul na knoflik "jen teto pocitac" tak se uklikl a kliknul na vedlejsi coz bylo pro rozsah adres, kde bylo automaticky prednastaveno 10.0.0.0 - 10.255.255.255
Program pak bezel celou noc, nez sme se rano vratili z flamu.>>
Nevim jak presne duveryhodna tato vypoved je, protoze soucasti telefonatu bylo nekolik dalsich lzi, jimiz se snazil zamaskovat svoji identitu (neuspesne). Poznal sem ho po hlase, kdysi sem u nej byl merit signal.
Myslim ze nebezpecny h4x0r to ale neni, trochu ho znam. Asi to fakt bude jen zvedavost.