ech00ff
Senior Member
|
Rekl bych, ze mi nerozumis/nedokazu ti to vysvetlit. Pokusim se byt konkretnejsi. Mam na strese umistenou parabolu a kousek vedle (1 az 1,5 metru) plechovou bednu s vrakem pocitace. Horni okraj bedny je o cca 30 - 40 cm nize nez horni okraj paraboly, takze pravdepodobnost, ze pripadny primy uder blesku do paraboly nebo bedny zpusobi smrt pouze jednoho z techto zarizeni je opravdu, ale opracdu nevelka. (Pro vysvetleni - obe zarizeni jsou dost nizko. Hned vedle - cca 4m je vyssi cast budovy, na ktere je opet mnohem vys umisten hromosvod, tudiz nejsem "na rane") Takze podle mne bleskojistku na koaxu ma smysl pouzit pouze pokud chrani proti indukovane elektrine a take predpokladam, ze bleskojistkou v mem pripade nechci odvest mnozstvi energie, ktere by mohlo roztavit kostru pocitace.
Proti velke energii chci ochranit svod 220 a tp, ale to je jina pisen.
Dotazy tedy zni:
Chrani bleskojistka proti male/netavici energii ?
Chrani bleskojistka proti velke/tavici energii ?
Zalezi na zapojeni, proti cemu chrani ?
Nebo se bezne prodavaji ruzne typy bleskojistek pro ruzne mnozstvi energe a ja to nevim ?
Je lepsi pro ochranu pred malou/netavici energii uzemnit bleskojistku na kostru pocitace ? Asi ano, protoze pokud ji uzemnim nekam bokem, vyrobim velkou smycku, do ktere mi i nedomrly blesk muze naindukovat napeti jak krava. Nebo se pletu ?
Dik
|