Mam pocit, ze nevybafne - mam zkusenost, ze tohleto se na WiFi alespon v linuxu nedetekuje. Parkrat jsem jel se stejnou IP adresou, jako mel nekdo jiny a vzdycky ten posledni "prepsal" ARP tabulku na brane a prijimal data, dokud mu ji ten druhy neupdatoval na sebe...
Browsit se takhle da pekne, ale na delsi ftp prenosy to neni..
Nedavno jsem si poridil WiFi USB adapter SMC2662, ktery ma jet na 11Mbps.
Tak jsem zkusil chytit signal z meho bytu a uz minuly patek se mi tam objevilo ESSID "CZFree.NET.Poruba.vsb01"
Nevim do jake miry se tomu da verit, ale nejaky "WLAN Monitor Utility", dodavany primo z driverem ke karte do Windows hlasil:
BSSID: (krasne si to naslo, ted to nemam po ruce, ale myslim bylo tam 2x BD a na konci 69)
Signal Strength: v prumeru 45%, nejvyse 52%
Link Quality: tak 60- 90%
Jinak se mi tam obcas michaji i jina BSSID ale bez ESSID a Signal Strength je vetsinou N/A ci max. tak 15%
V pondeli jsem si nastavil IP kolem 10.152.16.52, NETMASK 255.0.0.0, GW 10.152.16.1 a na chvili se mi dokonce podarilo pripojit na ftp 10.152.16.5 (priznavam pomoci Windows Commanderu), pak jsem zkusil prekopirovat nejaky kratsi mpg.
Prenosova rychlost byla ve dost spatna (Tot. Commader hlasil tak kolem 3KB/s). Pak to uprostred prenosu stuhlo a od te doby jsem jiz neziskal zadnou odezvu ani z ftp ani ping, at jsem nastavoval TCP/IP, jak jsem chtel!
Nakonec to mam nastaveno takto:
Win2k:
IP: 10.152.16.18
NETMASK: 255.255.255.224
GW: 10.152.16.1
v Linuxu navic slo nastavit (ve Win2k jsem to nenasel)
NETWORK: 10.152.16.0
BROADCAST: 10.152.16.31
1.Je takove nastaveni v poradku?
2.Myslim si, ze se mam problemy s odezvou kombinaci zdalenosti od AP (kolem 900m primou viditelnosti) a pouzite interni antenky.
Kapl jsem na to, nebo je to nekde jinde? Jestli jo, bude mi stacit plechovka? Nebo da se tento problem vyresit nejak jinak?
Dal se to tyka Linuxu. Takze to asi bude na nejaky jiny thread.
Driver jsem jaksi rozjel, muzu nastavovat ruzne zasadni parametry pomoci iwconfig, napr. ESSID, CHANNEL a pod. (ale ne AP), muzu se pingnout na 10.152.16.18,
ale neslo ani najit zadny AP - iwconfig hlasilo Signal Level bylo vetsinou 0, max.15 -
Proste je tam tam nekde zakopany pes. Kdyby nekdo vedel, budu tez rad za kazdou radu.
AP Tony je momentalne u me doma, takze nic ted urcite nerusi. Co se tyce prenosovek ze vsesmerovych ap, tak pokud z toho vytahneme neco okolo 1mbit tak budeme radi. Napriklad pokud tahate z toho 10.152.16.5 tak je to ode me jako klienta, takze vlastne 2 jedeme pres jedno AP ...
Ted jeste ja nemam uplne nejlepsi link, takze to berte taky s rezervou ..
Ale jak rikam, v praktickych podminkach, pokud bude mit vetsina doma 256kbit-1mbit v zavislosti na aktualnim zatizeni ap a vubec cele site, tak pak si myslim muzeme obliznout vsech 10.
Problem kdyz pristupujete na NK muze byt take teltech, ktery fikane dvema kanaly zabral cele pasmo (3 a 11), takze na kanale 1 se s nima castecne rusime, i kdyz oni tam jedou horizontalni polarizaci a my momentalne vertikalni i tak pokud nemate smerovou antenu schytate pekne ruseni. Ja jsem kvuli tomu na svem ap musel menit antenu, protoze mene smerova me delala 70% packet loss (jedu na NK tesne kolem budovy A), ted s novou mam packet loss pod 4%.
Coz me pripomina, ze uz funguje name server na 10.152.16.2, domena je ova.czf
Pokud bude mit nekdo zajem zaregistrovat neco tak se obratte na me, ale fakt ted jen jednotlive veci, jiste brzy rsaf pripravi sikovny tool na automaticke registrovani primo z webu.
Routovani snad sprovoznime behem zitrka, takze bude mozne se podivat i nekam jinam, nez jen behat dokola na pateri (kam, prekvapeni na zitra ..)
To mojmasek: prosim plechovka by mozna stacila, ale budes chytat ruseni ode vsad .. A zejmena podivej se na to jak je poruba huste pokryta. Podle me kvalitni smerova antena neni tak spatna investice vzhledem ke kvalite pripojeni, kterou zarucuje..
Cim min plechovek v Porube bude, tim lip nam to vsem pojede. A to je i apel na vetsinu quadu apod. pouzivanych na klienty.
Dneska byl smerovym spojem z Poruby pripojen bod two v Marianskych horach. Brzy vyzkousime spojeni na Draculu .. nez se vyresi Dr. Maly bylo by to nouzove reseni a v budoucnosti pekny backup.
Jinak routovani uz funguje, takze kdyz se pripojite na vsb je mozne, ze uz se dostanete ledaskam:
10.152.16.5 ja domu, nahozene ftp
10.152.16.2 moje ap, DNS server
10.152.16.1 gateway Poruba
10.152.17.2 bod Two Marianske hory
10.153.16.1 gateway Centrum
10.153.16.2 bod Lukasw
Tak teď jsem to moc nepochopil, komu probůh odpovídáš a kdo to má ten recht ? A už vůbec nechápu proč by spojení na Icemana nebo FILO nemělo být rychle a nemělo by se s ním počítat ? V poslední době mi ty tvoje pindy končící hihi připadají pouze jako, že jediný účel který sledují je rozeštvávat. :(
Tim projevuju naladu priblizne temer poloviny czfree...jen jedine ja mam tu odvahu rict to verejne a shake to moc dobre vi proc, ale jinak tohle sem nepatri a tim teda koncim.
Ty to víš, shake to ví, ale ostatním neinformovaným smysl uniká. řekni tedy tady v čem je problém, dotyční se k to mu vyjádří a vše pak bude jasnější. A já pak možná tvé narážky pochopím a dám ti třeba i zapravdu. Největší problém je v tom, že každý s každým hovoří po ICQ a sděluje co říkal ten a ten a časem je z toho dokonalý informační šum. Když pak hovořím osobně s dotčenými, tak zjiš?uju, že vše je úplně jinak. Podle mně jde všem o jednu společnou věc. Nejlepší by bylo scházet se všichni častěji osobně na schůzkách a předešlo by se spoustě nedorozumění.
Nyní dotaz pro všechny: Neuzrál už konečně čas udělat další setkání a tam to vše probrat a dohodnout se na dalším společném řešení tak aby sí? v co nejkratší době fungovala ?