Bavil jsem se s kolegy s katedry rádia (no já jsem tam taky jako doktorand, ale s anténami toho nemám moc společného) a ti mi doporučovali jako dobrou alternativu pro pásmo 2.4 GHz šroubovicové antény. Co si o tom myslíte?
Mě se to zdá jako dobré už proto, že vybudí vlnu s kruhovou polarizací. Většina stávajících antény vybudí vlny s lineární polarizaci. Pokud tedy budu používat šroubovicové antény, zvýším tím S/N v ideálním případě o 3 dB (polarizační oddělení).
To by stálo za bližší vysvětlení. Běžně používáme lineární horizontální polarizaci. Pokud bys anténu otočil o 90° bude generovat vlnu s lineární vertikální polarizací.
Ale není mi jasné, proč by mělo být zakázáno používání kruhové polarizace, pokud to ovšem není v generální licenci pro zařízení 802.11b.
Ta informace tu probehla uz nekolikrat, ale jestli se dobre pamatuju tak uz ji taky nekolikrat nekdo vice informovany dementoval. Bohuzel zas nefunguje vyhledavani... Kazdopadne zadnou zminku jsem v GL nenasel.
Myslim ze ten odstup 3dB od horizontalni i vertikalni polarizace je bohuzel dost malo - takovy spoj bude chytat ruseni a rusit v obou rovinach linearni polarizace zaroven.
Dalsi problem je ze pro kruhovou/eliptickou polarizaci nejsou k dispozici sektorove nebo vsesmerove anteny a pro ciste smerovy point to point spoj ty klasicke helixy zas maji dost slaby zisk.