Při úpravě transmitteru z ronji pro laser mně napadlo, že by nebylo špatný stabilizovat teplotu tý laserový diody pomocí peltierova článku.
Ten modul má sice feedback z fotodiody co je v pouzdře spolu s laserovkou, ale je to určený pro ukazovátko, takže neni možný počítat s regulací od -35 st.C až do +55 st.C. pro venkovní použití.
Takže mně napadlo, využít pro chalzení nebo pro topení peltierova článku. Nastavit teplotu třeba na 25st.C.
Už jsem o tom mluvil s člověkem z firmy co peltiery prodává, a doporučili mi nejvýkonějšího peltiera co mají 88W. No nevim jestli to má opodstatnění, pro chlazní diody co má ztrátu do 100mW. Třeba chtěl ten člověkj jen vydělat.
Tak se ptám. Dělal jste někdo někdy takový stabilizátor teploty ?
Muj nápad je použít výkonoej OZ, třeba TDA 2040 a doplnit ho o výkonové tranzistory. Před OZ by přišel můstek s termistorem.
Ale nevim jak spočítat odpor do zpětný vazby toho OZ.
Peltier by byl zapojen mezi výstup OZ a střed napájecího napětí. Tak by bylo možné buď topit nebo chladit, podle polarity.
Myslim, že, když se vyřeší tento problém tak by šlo použít i výkonější laserový diody třeba pro větší vzdálenost.
A taky ta dioda možná vydrží o něco delší dobu.
No právě. Nakonec asi koupim nějakej slabší peltier.
Problém je u těch slabých v tom, že mají napájení třeba 0,6V. Ale i to by se dalo zařídit.
PWM bohužel nelze pro peltiera použít.
Dochází k rapidnímu snížení účinosti a uvnitř dochází k teplotním mikrostresům vlivem napě?ových rázů.
Takže jen lineárně.
Koukal jsem se na nejaky info o americkych freespace komercnich pojitkach a jedna firma stabiulizuje teplotu laseru na 25 stupnu peltierem + maji rozmrazovaci vyhrivani skla. Ale tusim ze to byli oni kdo psal ze vedou vysilaci paprsek pres fiber - ze pak neni ovalny ale vice kruhovy a neni tam tolik nezadouci interference(resp. jemnejsi interference kvuli vice draham svetla). Neda se sehnat nejaky MALY peltieruv clanek? Zadny monstrum na 12V 5 A z lednicky....
klidně. Potřebuju ještě jeden. Chladit na 15st. Asi nemá moc cenu, to rvát moc nízko, akorát to víc žere. Je ale fakt, že se zvedne životnost toho laseru, ale taky náchylnost ke zničení nějakym pulzem.
U tý laserovky se totiž zvedá s klesající teplotou účinost. Takže funguje s menší spotřebou proudu. No a tak stačí míň aby jí to odprásklo.