Nevíte někdo, jak se ATX zdroji vysvětlí, aby při výpadku
elektriky a opětovném zapnutí se naběhnul? Případně jak ho nějakým zásahem "předělat" na chování jako má AT zdroj?
Když je router a ATX zdroj co se nezapne po obnovení napájení tak se tam pak musí ject manuálně to nahodit a znamená to dlouhý výpadek sítě.
Mozna placam z cesty... ale nestaci v tomhle pripade jenom kancelarska svorka? Nevim kam bych tam ty kondiky a tranzistory ap. strkal - proste propojit 5V linku (tu 1A udrzovaci, ne tu hlavni) se zapinacim dratem. Bylo to takhle reseny i v komercne provedeny ATX>AT konverzi (sade dratku, ktera prevedla ATX zdroj na AT) co jsem videl. Presny piny nepovim, ale nemel by je byt problem vycucat z jakehokoliv navodu k boardu co ma popis ATX konektoru.
<edit>
Mozna take onen zapinaci drat pri te prilezitosti odizolovat od motherboardu vlastniho, aby se tam nahodou pri stavu "vypnuto" nezkratoval na zem
</edit>
Pokud to nejde nastavit v setupu, dej paralelně k vypínačí (PWR ON) kondenzátor 100M/10V, (pozor na polaritu). Funkce vypínače (tlačítka) zůstane zachována, Sedr
ludia ja neviem, ci uz nerozmyslate (ja poslednou dobou po masazi mozgu na VS tiez nie hlavne po prednaskach o mikrokontroleroch ), ale STACI POUZIT ODPINACIE RELE...
V kludovom stave bude spinac zopnuty, akonahle sa doska so zdrojom zapne, napajanie (5 alebo 12V zo zdroja - povedzme konektor na napajanie HDD) prepne relatko na druhu stranu a spinac sa rozopne... Co to spravi po vypadku elektriky asi tusite (ano zopne spinac) a po opatovnom prijazde elektriky sa doska zapne aj so zdrojom = relatko zase dostane 5-12V a prepne kontakty.. spinaci cas 5-10ms
Osobne som chcel pouzit odpinacie rele, ale kedze som v cennikoch uz ziadne nevidel, nezostalo nic, len pouzit prepinacie a spinaci okruh nezapojit.
Predtym som pouzival kondik cca 4u7, ale po dlhodobom zapnuti dosky sa v nom naakumulovalo dost energie na to, aby pri 1s vypadku ostal spinac rozopnuty. A presne takyto 1s vypadok pouziva moja UPS ak uz zacal shutdown ale elektrika sa vratila.. Mensie kondiky sa tvarili ako skrat, vacsie udrzali zopnutie po vypadku dlhsie, cize tadeto cesta nevedie.
Rele je sice drahsie (cena do 50Sk), ale 100% (nema elektriku = zopne, ma elektriku = odopne).
nie, ale mne osobne sa to korektne nezda - pride niekto neznaly veci (zmeni sa spravca), bude sa snazit ten stroj vypnut a nic... toto s relatkom nehrozi.
Dalsia vec je, ze doska caka na zapnutie vypinacom, necaka ze jej tam pride 12V len tak -> nemusi korektne prebehnut reset dosky a moze zostat seknuta, pripadne sa vobec nezapnut. Dost to ale zalezi na tom, ako je doska navrhnuta, ci prvotny reset odvodzuje od prijazdu 12V alebo od stlacenia powerbutton..