Mam DWL-900AP+ (HW B1 a FW 2.5), ktery visi na okne pouze s malinkou original antenkou, nastaveny do modu Client a pichnuty do HUBu 3Com. V tom je PC s 3Com sitovkou a obcas k tomu taky pripojim dalsi PC s kritizovanou sitovkou Realtek. Pripojuji se na AP Barrandov_2, kde (pokud mam spravne informace) je Linux s kartou XI-626. APcko je podle monitoru vzdaleno pouze 142m. Vsechno funguje k me spokojenosti. Obe PC dostanou od APcka pres DHCP adresu a uz to bezi.
Delal jsem s tim ruzne pokusy a asi nejlepsi je pokud je nastavena externi (right) antena a zda se mi, ze v mem pripade je dobre snizit vykon na minimum tj. 12,5% (10dBm). IP adresu tomu nastavuji rucne, protoze z DHCP serveru to nak prevzit neumi. Je celkem jedno jaka ta adresa je, dokonce nemusi ani byt v adresnim rozsahu mistni site - funguje to i s uplne jinou (napr. defaultni 192.168.0.50).
Ze zvedavosti (co kdyby tam bylo neco "uzasneho") jsem zkousel firmware 2.57 (bez R2) a ani tuk, takze jsem tam zase rychle vratil 2.5.
Zkousel jsem prepnout do modu Bridge i Multipoint Bridge, ale pak to v me konfiguraci vubec nefungovalo. Ani jsem se nepripojil k AP.
Jeste jsem zkousel mode Repeater. Tvarilo se to funkcne, tj. v byte, kde normalne signal neni, jsem najednou na dalsim PC s USB klientem XI-725 signal velmi dobre chytil, ale nedostal jsem z DHCP adresu a ani po jejim rucnim nastaveni jsem se na APcko nedopingnul. Samozrejme z PC, ktery bylo pripojeno kabelem na LAN strane jsem se take nikam nedostal, ale to je popsana funkcnost.
Mam dva dotazy:
- netusite proc ten Repeater sice fungoval, ale...? Je to proto, ze na druhe strane neni D-link? Nebo spis proto, ze to neni tak jednoduchy jak si myslim a musim nastavovat adresy pro pripojeny klienty atd.?
- jak zjistujete silu signalu? Tj. umisteni anteny? Na nastavovacich web strankach nic neni. NetStumbler je na nic. Zbyva snad jedine Ping?
silu signalu zjistis pingem, anebo jeste ji muzes odhadnout pokud ze serveru (na druhe strane) budes stahovat nebo na nej uploadovat nejaky vetsi soubor (napr. v commanderu, pokud mas wokna). Zobrazi se ti prenosova rychlost a pak si muzes pohrat s nastavenim d-linku. takhle jsem zjistil, ze nejoptimalnejsi je v "advanced" "performance" nastavit beacon interval na 50, a DTIM interval na 1. Ovsem ve vsech pripadech se to zlepsit nemusi, zalezi na tom, co je na protejsi strane.
Na německém ftp DLinku se objevil nový firmware 2.19 pro DI614+, který ale zatím není oficiální. Firmware se pravděpodobně příliš neliší od 2.18 (zatím nejpovedenější firmware pro DI614+), přidává však jednu novou funkci - přiřazování stále stejných IP adres přes DHCP na základě MAC adres sí?ových karet. Můžete si tak určit, komu jakou IP adresu DI614+ přiřadí.
Trošku jsem zase experimentoval s DLinkama a narazil jsem na následující. Pokud použiji v DI614+ fw novější než 2.1F, tak pokud mám DLinka900+, kterým přijímám signál z inetu a je strčený do jednoho LAN portu DI614+, v módu klient, tak se bezdrátoví klienti vyklicky odpojují a připojují v intervalu 1-2 sek. Pokud přepnu D900+ do bridge, vše je v pořádku. Pokud dám do DI614+ fw 2.1F a starší, tak mód klient na 900+ nemá vliv na stav klientů DI614+.
Taky jsem zkoušel po rozhovoru s Gogoo přepájet antény v 900+ a žádný výsledek to nepřineslo. Pokud odpájím jen tu co je interní (a je jedno, která to je) tak ano, na externí to žije i s FW novějším než 2.51, ale to má co dělat, s tím, že signál se vypálí kompletně do té zbylé - externí a tak doletí až k cíli.
Zdravím, od revize C1 DWL-900AP+ je možné používat rychlost až 44Mbps. Bohužel na supportu d-linku je uvedeno, že tato rychlost je podporovaná pouze v režimu AP.
proto bych se rád zeptal, jestli neznáte někdo nějaké řešení jak dosáhnout toho abych měl pouze hw ap a komunikovala mezi sebou právě touto rychlostí (nebavím se tu o reálné nebo teoretické rychlosti).
tak se za DI614+ wifi stále odpojuje a připojuje. Pokud dám do DI614+ fw 2.1f je po tomhle problému, ale ani to nic nemění na věci, že každé nové zařízení za DWL900AP+ nastaveném jako klient, se musí propingat, jinak nejede, protože DWL900AP+ neposílá v tomto módu WDS formát obsahující IP zařízení za sebou a navíc neprovádí korektně asociaci těchto zařízení na AP.
Zdravim. Chci se zeptat, jestli je pravda ze DWL900AP+ nastaveném jako klient, se musí propingat treba kdyz tam na hub pripojim dalsi PC, ktere DWL900AP+ nezna.
Dik za odpovedi.
Propingat se musi pokud pouzivas jako AP HostAP (neni 100% WiFi kompatibilni) a XI626 nebo nejaky levny switch. Při použití se WECA certified access pointem (DLink) a kvalitnim switchem ne.