Tak moment, co to tam vlastně svítilo? Dik celá řada SLD65xx se napájí plusem na pouzdro a fyzicky jinak to snad vietnamec při pájení drátků dát nemůže - čip je přibodován automatem jednou stranou přímo na plech. Takže byly prohozeny jen vývody foto a laser diody nebo tak nějak?
To Rys:
Jak meris opticky vykon laserove diody?
Pises ze ta laserovka mela misto 20mW pouze 3mW.
Jinak mam uz taky zkusenosti s laserovyma diodama od GM. Jedna 5mW dioda od nich se chova uplne divne. Sviti ale nelaseruje (???), jeji charakteristika Opticky vykon/ proud je jaksi linearni, postrada koleno a jeji vykon i pri proudu 40mA maly (o hodne mensi nez dioda z 3mW laseroveho ukazovatka).
Pokud svítí a nelaseruje tak už jsi jí zabil.
Pokud se zdá že laseruje a její obraz na zdi vypadá jako koláč s tmavou čárou uprostřed tak je taky mrtvá.
Pokud svítí cistě bez jakých koli šmouch a při zprávný teplotě má správný proud tak je dobrá.
Nezapomínejte tý laserovce udělat aspoň kus kovu jako chladič,..
ona je dost malá a to pouzdro má malou tepelnou kapacitu a dost se mění teplota přechodu a tim i Ith.
Možná ti jí prodali, možná shořela tobě, to je možná těžko donutíš k reklmaci,..
Ale je fakt, že už jsem viděl firmu, kde mají laserový diody volně sypaný v krabičce z umělý hmoty.
Mimochodem jsem pokročil v testování SMD verze přímače a vše nasvědčuje tomu, že oscilace mají příčinu pouze ve výstupním dvoutranzistorovém zesilovači. Přiznávám, že jsem ho pěkně vodflák.
V literatuře jsem zjistil, že pokud se mezi vstup a výstup píchne kondenzátor, tak je z toho multivibrátor (což se stalo v prvním případě). Simulací jsme ověřil, že při troše štěstí stačí i 1pF, aby se to rozběhlo. Zkuste někdo změřit čítačem výstup samotného RX, bez signálu za pološera a ve tmě, jestli tam něco je. Amplitudu to má nejméně 200mVpp a frekvence v rozsahu 12 až 50MHz.
Jinak to vypadá, že od fotodiody po konec NE592 všechno maká podle představ.
Taky jsem nakoupil něco součástek a chystám se posvítit si na ten zpropadenej usměrňovač RSSI.