zkouseli jste nekdo IRDA FIR 4mbits komunikaci? Normalne to funguje na dva metry. Kdyby se k tomu pridelalo parabolicke zrcadlo, tak snad i o nekolik radu vic.
4mbits neni nic moc, ale jeden prevodnik USB-IRDA stoji asi 1200,-. Takze na jeden spoj by to bylo 2400,- + zrcadla + mechanika.
> nehlede k tomu, ze za tech 1200,- + este cca 3 - 4 stovky ses
> schopen poridit soucastky na pojitko 10Mbps full duplex
nechci byt prehnane kriticky, ale chci videt 10 mbits crusaidra za 3500,- smontovaneho a odladeneho bez mechaniky pro 1 obousmerny spoj
> Jak je to s tema zrcadlama? Mam doma par rozbitech bodovejch
> halogenek, co se davaji do podhledu. Mohlo by to zrcadylko z
> nich stacit na tech 30 metru? Co vlastne ma to zrcadlo za
> funkci, koncentrovat ty paprsky na prijmu?
vysilac a prijimac u IRDA jse relativne blizko sebe, takze zrcadlo nebo cocka by koncetrovali zareni na prijimac a fokusovaly zareni z vysilace na protejsi prijimac
zatim bych skusil tohle:
1) sehnat 2 PC s IRDA, ktere podporuje FIR
2) postavit je na 50 cm od sebe
3) odskouset 4mbits
4) dat je na 3 metry odsebe; spojeni vypadne
5) dat pred IRDA u kazdeho PC lupu, nebo jinou vetsi cocku a zmenou vzdalenosti cocek od IRDA (pro obe PC vzdy stejnou) zkusit rozchodit spojeni; zacal bych s ohniskovou vzdalenosti (je ale mozne, ze bude treba paprsky mirne rozostrit, protoze prijimac a vysilac jsou trochu od sebe)
3 problemy:
a) cocka musi focusovat take IRD zareni
b) parabolicke zrcadlo musi bet vetsi, aby IRDA module zakryval jen 10 az 20 procent plochy zrcadla
3) IRDA modul by mnel mit prijimac a vysilac co nejbliz u sebe
Nekde ve foru najdes odkazy na to Ladovo pojitko - myslim, ze tam je spousta dobrejch podnetu. Kdyz jsem to tak pred ctvrt rokem prohlizel, prislo mi, ze by to mohlo byt i vyrazne pod tech 1200,- na stranu, kdyz uz mas na desce pro IRDA vyvody.
Potencialni potiz s tim zrcadlem je jeste IMHO hlavne jak vychytas, abys si nehazel odrazy sam sobe do prijimace (jako treba kdyz pred to das cocku ;-)
Akorát než to začnete řešit, tak si zajistěte nějaký rozumný softwér.
Jediné, co jsem upotřebil, byla emulace sériového portu přes IRDA.
Linux si s tím poradil celkem hravě, ale ve woknech se toho moc dělat nenechalo. Vrcholem snažení bylo vytáčené spojení, kdy vytáčející počítač viděl spolehlivě jen počítač na druhé straně a někdy, když měl dobrou náladu, tak sem tam něco ze sítě za ním.
Krom toho při přerušení komunikace třeba holubem se to spolehlivě zaseklo. Holt strejda Bill s výskytem chyb na kabelu nepočítal.
Pro začátek bych doporučil koupit rychlé optočleny a nějaká hradla, udělat si přímý kabel, odladit software, zvážit jestli to k něčemu bude a pak teprve utrácet čas a práci.
"nechci byt prehnane kriticky, ale chci videt LIBOVOLNE 10 mbits opticke pojitko za 3500,- smontovane a odladene BEZ MECHANIKY a BEZ OPTIKY pro 1 obousmerny spoj"
jestli se mylim, uvedte mne na spravnou cestu a dejte mi i spravnou nakupni adresu
krom toho se da ve statech koupit USB-IRDA za 25$ (800Kc)
> Pro začátek bych doporučil koupit rychlé optočleny a nějaká
> hradla, udělat si přímý kabel, odladit software, zvážit jestli to k
> něčemu bude a pak teprve utrácet čas a práci.
Misto toho jsem chtel prave pouzit hotovy USB-IRDA. Relativne levne, hotove, odladene, v pekne krabicce.
Pridat cocku nebo zrcadlo a zkusit to rozchodit na 10 metru. Pak by se videlo.
> Jediné, co jsem upotřebil, byla emulace sériového portu přes IRDA.
BTW jsem predpokladal, ze pri pouziti 2 USB-IRDA by to mnelo normalne podporovat TCP/IP.
O IRDA win driveru jsem nasel tohle:
IrDA support enables Windows 95 users to use infrared waves to connect to peripheral devices or other Windows 95-based PCs without using cables. This driver set provides your Infrared-equipped laptop or desktop computer with the capability of networking, transferring files, and printing wirelessly with other IrDA-compatible Infrared devices.
This driver, IrDA 2.0, includes a new feature called "IrLan Access Point Mode" which enables a computer with an IrDA adapter to attach to a local area network (LAN) through an access point device that acts as the network adapter for the computer.
No vzhledem k tomu, ze v soucasne dobe je uz odzkousena CELA ronja (vc. aui a RX) na tistaku, soucastky na ni prijdou tak na max 1500,- +tech sest tistaku, tak bych cenu pod 3500,- za fulduplex elektroniku na 10mbit videl velmi realne vzhledem k tomu, ze do tistaku se to da cely zapajet za odpoledne, navic je zde moznost pouzit budice na vysokovykonne ledky a dostat dosah za hranici 2 kilometru. (s obyc ledkou hpwtbd00000 jsme v utery rozchodili jednu stranu ronjospoje na tistacich na 1145m) Jedna takova ledka stoji bratru necelou stovku takze bych irda opravdu uz neresil, ale proc ne, kazdy necht si spaji co je mu libo....