hoď sem nějaký schéma toho zapojení pro větší představivost... a v jakým místě a jak daleko by měla bejt ta cívka od těch drátu VVN ... atd...
určitě bych si to v praxi taky vyzkoušel a postupně by se to vyladilo :-)
Jak se tak tady na to koukám, je tu nápadů přehršel, a už někdo tedy vyzkoušel ty kolektory? Kamarád mi říkal, že v podstatě když to bude dodávat 12-24V, tak se něco vypaří do luftu a je to škoda, prý by se musel udělat něco jako spínaný zdroj či co?
Nerozumím tomu, nejsem elektrikář :((((( Co vy na to. Sluneční kolektor, potřebuji k tomu, že : 1. není ngde v dosahu 220V 2. potřebuju sehnat napeti 5V + proud 2A (max.) a to ještě 2x. Je to určeno pro retranslaci, čili 2x HW AP (krabičky, žádný PC s karticema). Konstruktivni napady vitany.
S tou vzdaleností na pasivní retro je to špatné, nezmínil jsem se, že vzdálenost mezi p2p je Subj. a retro by se upichlo zhruba v polovine. To ze bych jich musel mit 10, to me vyjde na pekny peniz, a tolik pozemku zase nemam ) Ale jako konstruktivni napad o tom samozrejme uvazuju. Pasivni retranslaci budu muset vyresit stejne tak jako tak, nebot mezi kopci snad ani jine reseni neni (ohnout signal). Na nejvyssim bode tj. na kopci je totiz velmi husty les a samozrejme bez stozaru a elektriny, takze to musim obtahnout kolem dokola kopce. Jeste ze obvod ma max. 2km.
Já jsem kdysi přemejšlel nad získáváním energie ze sloupů VN, VVN, ...
Moje myšlenky šli zhruba tímto směrem,...
Sloup je více méně železnej,..
Kolem sloupu namotat cívku o velké spoustě závitů.
K cívce připojit kondenzátor. Cívka s kondenzátorem bude rezonanční obvod naladěný na 50Hz.
K rezonančnímu obvodu připojit diodu a nabijet sběrací kondenzátory,..
Atd, atd,..
Prostě taková krystalka nastavená na kmitočet 50 Hz.
Co vy na to ?
Věřim, že když se taková cívka umístí hned u AP, který je např v půlce sloupu tak to ten AP spolehlivě utahne,..
Kdysi jsem viděl fungovat takhle krystalku bez baterií,..
Jednu půlvlnu přijímanýho signálu to usměrňovalo a napájelo zeilovač s jednim tranzistorem a sluchátko a druhou půlvlnu to klasickym spůsobem demodulovalo,...
Představa cívky by byla asi taková že by šlo o kabel s např 100 žílama. Kabel by mněl na koncích konektory, kterýma by se po obepnutí sloupu spojil a vytvořil tak z jednotlivých žil závity cívky,..
Možná by se ta sívka nemusela motat ani na ten sloup, ale stačila by tak 1m^2 v průžezu,..
Chtělo by to nějakýho VŠ aby to propočítal a řek jestli je to reálný,.
Nazdar Tady o tom problemu jsem již taky přemýšlel. V elmag. poli si myslím, že problem nebude, nehledě na to, že operátoři montujou BTS na stožáry 400kV. Používat indukční napájení je sice možný, ale počítej s tím, že je to závislé na zatížení linky, a to není stálé tzn, bude to kolísat. Řešením by bylo, když už padla řeč na RZ, najít někde sloup 22kV s dálkově ovládaným vypínačem
. Ty mají svoje napájení už transvormovaný maximálně na 220V.
Jinak sem se již ptal. Nevíte někdo, jak je to s utlumem v případě pasivního spojení dvou Antén.
Jde vlastne o drobnou kradez. Elektrina, kterou spotrebujete, neni ta, ktrera by se ztratila. Ta se ztrati kazdopadne. Trafo take meni svuj odber ze site podle odberu na sekundaru a o nic jineho nez "hodne ridke" trafo tady nejde.