o mem ISP nemluv, jednak to vpodstate neni zadny ISP a pomery ktere tady panuji jsou proste jine. nema smysl to rozebirat.
a ja myslel ze v czfree je transgas jednim z nejvetsich poskytovatelu internetu. moc o tom nevim jen to, ze na to ma s nekym uzavrenou normalni smlouvu a z ho prodavaj docela levne. ale jak uz jsem psal, to by se musel vyjadrit nekdo povolanejsi.
Rad bych se pokusil o vyjadreni sveho nazoru po precteni predchozich prispevku...
Jsem toho nazoru je kazdy z vas ma pravdu.
XChaos je diva vyhledove dnes --> 1 rok pouzitelnosti site
Oook vidi relativne vzdalenou budoucnost za 1 rok a vice...
Dnes je treba rozdelit IP rozsah 10.0.0.0/8 dle Oookova schematu na Cechy, Moravu atd...
CZF Ripe je velice dobry napad, bez toho to nepujde...
To je velmi uzitecny krok do budoucna, abychom se vyhli precislovani cele site (nebo dlouhym routovacim tabulim...)
Do doby nez se priblizime pavucinovemu propojeni nasich siti stylem "pres kopec je vlastni spoj do dalsi CZF sit" jsem pro navrh Xchaose na "docasne" pouziti tunelu a NCX...
Pokud dosahneme Oookova stavu s pavucinovou siti tak uz NCX nebudele potrebovat.
NIX je v Cechach proto, ze se ISP nedokazou domluvit (spise to neni v jejich silach nebo zajmu) a peerovat v kazdem meste kde jen to pujde, ale pouzivaji velky NIX... Pokud si to myslim spravne tak nam jde preci o pravy opak...
Nerekl jsem nic noveho jen jsem se pokusil shrnout dosavadni diskusi...
No, myslim ze muj kamos kteryho jsem o vyjadreni pozadal to vystihl akorat. Nas cil je stejny. Akorat ze ja s xchaosem nabizime reseni vedouci nejblize k cili a oook s neocz nabizej pouze ten cil.
Ja NCX vidim v obdobi od ted do roka a pul jako nejlepsi a rychly reseni.
Az bude pavucina hotova, bude NCX samozrejme zbytecny.
Znovu opakuju: žádné řešení tu nepadlo. padl tady pouze návrh, který má za cíl zažumpt prachy tam, kam slunce nesvítí a navíc efektivnost projektu je nulová(zatím).
Takže znovu vás žádám jestli je možné říct, k čemu přesně má NCX sloužit, jaký má mít účel, kdo ho bude používat
(je mi jasné že členové CZF) tady se mi jedná o lokality: jestli pouze praha, či aj jiná města).
Jaký bude mít NCX přínos pro komunitu jak z lokálního tak aj z globálního hlediska, dále jaký je časový horizont návratnosti investic do takového projektu, kolik bude stát.