Abych to ještě trochu upřesnil. Mám optoelektroniku, která přenese cokoliv od DC do cca 15MHz. Takže není problém tam pověsit cokoliv. Její jediný problém je, že její "šumový démon" leží někde na 800metrech. Takže bez použití optického filtru se dosah ve dne zvětšit nedá, ani použitím silnějšího laseru. Mám momentálně poslední tři problémy:
1) dořešit budič laseru. Současný je moooc drahý a MAXim je v mém případě nepoužitelný
2) utěsnit přímač proti vodě, bez naleptání povrchu optického prvku
3) vyladit převodník na UTP - současná konstrukce stojí 50 + 150Kč, proti 600 + 150Kč za ML6652 a 20F001N
a sehnat někde finance a měřící techniku ;-)
Řešení typu USB považuji za ztrátu času. Schůdné možnosti jsou pouze dvě - USB typu PC2PC na základních deskách MSI, to má jen velice omezený okruh použití a USB čip emulující sériový port, což má použití ještě menší, nehledě na rychlost. Takže ruce pryč od toho.
Ad ronja. V současné době se zabývám laděním přímače. Odhalil jsem tam několik fatálních zádrhelů a postupně se je snažím odstranit. Problém třeba bylo šíleně velké zesílení stupně s MOSFETem a tím příliš velká zatěžovací kapacita fotodiody (Mulleruv jev). Už jsem se dopracoval na dosah 60cm s TLWR7600 a SFH2030 a stále se to lepší. Ještě stále váhám jestli nechat jako kabeláž koax nebo to předělat na symetrickou linku RS422. Na konci hodlám nechat AUI, neb to má své výhody. Použití prostě na páteřní spoje kolem 1km a více, kde se předpokládá nějaký router na obou stranách. Pro endusera to prostě není, pokud nepotřebu šílenou rychlost, a? si pořídí wifi.
Ad konstrukce na sériový port. Taky jsem to provozoval celkem dlouho za oknem a elektronika chodila bez problémů (to byly ty konstrukce na dřevě). Jediný průser je podpora operačního systému.
S tou konstrukcí na bázi laserového telefonu by se nechalo dosáhnou přes 10km daleko. Složitost by proti Ronje nebyla o mnoho větší.
PS: Láďo, který ty jsi z těch FELáckých Myslíků? Jesli by ses nechal někde sehnat, potřeboval bych se dohodnout ohledně těch ML6652.
Mate nekdo schema (odzkousene) TP prevodniku k TX/RX Clock Ronja s ML6652/51 ?
Myslim tim to, ze na jedne strane dam TP a na druhe primo vystupy pro TX/RX Ronja?
Chci si to odzkouset, mam ML6652.
Nebo je shudnejsi jit cestou udelat to origos AUI a koupit
mediakonvertor AUI<>TP na bazi ML6652/51, ktery bych si
jeste upravil pro FD a 10MB (switchem) ?
To Rys:
rekni si ladovi o tistaky, jsou od profesionalniho vyrobce dps.
K vasim uvaham o Ronje a Crusaderovi
Nejhorsim problemem je optika a mechanicka konstrukce,
ta primarne urcuje maximalni komunikacni vzdalenost.
Co se tyce rychlosti a vzdalenosti: rychlost ma na vzdalenost
jen velmi maly vliv.
Pokud se vyresi konstrukce pouzitelna pro laser, nebude problemem tam dat jakokoliv elektroniku.
Ten převodník na UTP za 50Kč je něco na způsob highlanderovi konstrukce. Je tam jiný šváb a taky to má své mouchy, zatím.
Ten laserový telefon je věc dnes už historická. Mělo to frekvenční modulaci, vymakaný předzesilovač a další zajímavé části. Já jsem se toho účastnil jako pouhý montér a fragmenty schématu už přetrvávají pouze v mojí paměti. Zařízení pak bylo komusi prodáno i s dokumentací.
O vikendu jsem udelal jeden duel mezi pdb-c120 a shf2030
meril jsem proud fotodiodou pri predpeti 9V. Fotodiodu jsem umistil do ohniska rakosnicky 13cm lupy a svitil na to z asi 10m
baterkou. Rozdil proudu byl 30x.