Chci si zridit AP jelikoz mam v nasem mestecku jako jeden z mala rychle pripojeni. Jenze to pripojeni je bohuzel pocitane a tak platim za data. Ovsem bych jej velice rad sdilel mezi lidmi kteri by na nej sami prispivali.
Jo jenze uz vidim jak se ke mne pripoji pepa novaku a stahne si z internetu celou moji vyplatu 8-)
Neznate nejakou moznost jak po urcitem poctu stahnutych MB (ktere si uzivatel zaplatil) mu spojeni zkratka nedovolit?
V linuxu 2.4 je tzv. CBQ scheduler - je to zpusob jak si nastavit ruzne pravidla priorit pri routovani paketu podle typu paketu, zdroje, cile, atd. Mozna ze tam je i pravidlo omezujici celkovy objem dat.
pomoci iptables se daji nastavovat a cist nejake countery bajtu a paketu a kdoviceho jeste. Cron by ti to pak jednou za cas mohl zkontrolovat a kdyby byl limit prekroceny tak routovani zakazat (zase pres iptables)
Vzpominam si, ze jsem delal skript kamosovi na 2.4 kernel (mozna 2.2) ktery nastavil chain a do nej posilal pro accountovani pouze pakety s danymi parametry (device eth0). Dalo se to pak precist kolik bytu i paketu pak tento chain precetl behem sveho behu. Pri rebootu se to vynulovalo a da se to vynulovat i rucne. Asi by to chtelo najit nejaky frontend s databazi ktery by nad tim sedel a kdyz nekdo prenese vic dat, utipnout ho.
Tady z man ipchains
Accounting rules are now simply integrated into the input
and output chains; you can simulate the old behaviour like
so:
ipchains -N acctin
ipchains -N acctout
ipchains -N acctio
ipchains -I input -j acctio
ipchains -I input -j acctin
ipchains -I output -j acctio
ipchains -I output -j acctout
This creates three user-defined chains, acctin, acctout
and acctio, which are to contain any accounting rules
(these rules should be specified without a -j flag, so
that the packets simply pass through them unscathed).
a jde vytvorit snad i vic tehle userspace chainu - v iptables to musi byt taky jenom jina syntaxe
ja nerikam nepouzivat iptables, ale nevim presne syntaxi a kdyz dam man iptables a hledam account tak mi to nic neukaze kdyz dam man ipchains tak to naslo tuhle sekci. To jen pro inspiraci. Mas po ruce prikaz pro iptables co dela accounting?