Podle mě je všechno v pohodě. Já pouze přeprodávám cizí služby (v mém případě Inway), přeprodávám je po infrastruktuře, která mě nepatří, neprovozuju žádnou veřejnou telekomunikační s?. Za připojení k CZFree já žádné peníze nevybírám, pouze přeprodávám na iGW služby veřejné telekomunikační sítě kterou provozuje Inway. Naopak, členové CZFree mě pouští do svých neveřejných a mezi sebou propojených lokálních sítí, které plně vlastní a ovládají.
Nicméně jedném z mých prvních kroků před řadou měsíců bylo nabídnutí P.o.P. v síti CZFree.Net síti firmě Inway, která by mohla provozovat internetovou gateway zcela legálně, a poskytovat mi za přístup do sítě provizi ve výši moji vlastní konektivity, což by mě bohatě stačilo. Před nějakým časem o to nestáli, třeba se časem nějaký jiný zájemce najde. Mě nekomerční využití CZFree.Net zajímá v podstatě víc, než to komerční, a pokud bude zakázaný přeprodej konektivity, svět se kvůli tomu nezboří - máme existující infrastrukturu, která se dá využívat k řadě zcela neveřejných a neziskových aktivit, na které lze provozovat v podstatě daleko zajímavější služby, než je přístup do zkomercionalizovaného a zaspamovaného Internetu.
Jestli nás ale tu telekomunikační licenci donutí koupit, pak jsem proto jít do toho naostro, a skutečně jim to vrátit tím, že vytvoříme Wi-Fi sí? s celoplošným pokrytím, ve které by šlo zadarmo mobilovat v jejím rámci. Financovat by se to celé mohlo z přeprodávání internetu a z telefonování do sítí jiných operátorů.
Je nejvyšší čas, aby spolu konečně začali jednat ti členové CZFree, kteří se nebrání ziskovému využití sítě, i kdyby šlo jen o přeprodávání Internetu, a aby si v tomhle směru ujasnili svoje vize. Osobně jsem přesvědčený, že 100% neziskový charakter sítě by prakticky vyloučil jakékoliv připojení na Internet, protože nevěřím, že ho od kohokoliv dostaneme dostatečné množství zdarma.
Jednou z možností je samozřejmě peering s jednotlivými providery, který jsem už navrhoval, ale do toho se samozřejmě nebude chtít těm providerům, pro které představujeme konkurenci.
Ja si taky myslim, ze v tom neni problem, protoze za infrastrukturu tady nikdo penize neinkasuje nebo jo? Pokud vim penize se tady inkasuji jen za pripojeni k internetu, pak staci rict, ze inkasuji penize jen za konektivitu na portu me gateway, jak si to uzivatel dostane k sobe (napr. diky siti CZFree) me uz nezajima. Prece stejne tady nikdo negarantuje a ani neni schopen garantovat internet az domu, prave protoze ta infrastruktura nikomu (mineno nejakemu subjektu) nepatri.
V momente kdy by nekdo vlastnil kus site a vybiral poplatky za trafic na te sve casti site, pak by urcite takovou lincenci potreboval.
Co se tyce komercializace site (jako infrastruktury) tak od toho bych dal okamzite ruce pryc.. Jak jsem rikal k nakupu licence nas nemuze nikdo donutit, protoze nic nejsme (nejsme zadny pravni subjekt), a nic tezko muzes donutit k necemu :-). Mohl bys leda rict, ze by mohli nekoho donutit, ale koho? Nekoho kdo provozuje jedno AP a ma na nej pripojenych zcela soukrome 10 lidi? Z jakeho duvodu?
Ja bych to cele nechal jak to je, takze vsechno Free :-)
Free tady neznamena, ze je vsechno zadara, ale ze je clovek svobodny v tom jakym zpusobem bude v siti CZFree fungovat..
To neni pravda .. zakon rika, ze pokud provozujes telekomunikacni sit tak na ni musis mit licenci!
Ja ale telekomunikacni sit neprovozuju, ja jsem pouze spojen siti s nekolika dalsimi obcany, v cemz me zakon nebrani ..
Chapej, kdybys to bral jak rikas tak si doma nesmis ethernetem spojit 2 pocitace, protoze bys mel telekomunikacni sit a na tu prece potrebujes licenciiiiiiiiiii (protoze dle tebe kde je sit tam musi byt i licence)
Proste drzme se toho, ze provozovat telekomunikacni sit znamena vlastnit sit a vybirat za jeji pouziti poplatky. Tzn. pokud budes mit doma spojeny 2 pocitace ethernetem a budes za pouziti toho ethernetu vybirat poplatky pak provozujes telekomunikacni sit .. (Jeste musis zjistit, jestli je verejna :-)) )
Ne proste tohle je uplne bezpredmetna diskuze ..
Jinak to neni lhostejne, ze tu sit nikdo nevlastni, protoze po kom tu licenci bude CTU vyzadovat? Koho bude sankcionovat? Na zaklade ceho by mohli sankcionovat fyzickou osobu, ktera vlastni APcko? Fakt me to nak nedochazi asi
13.05.2003 v 15:43
Ctirad
Senior Member
Re: Máte licenci k provozování veřejné telekomunikační sítě?
Tak teď jsem z vás dost zmatený. Řekněte mi, co je špatné na následujícím modelu, jestli (a proč) to takhle nejde:
a) Člověk si zařídí živnos?ák na správu sítí. Může tedy budovat vlastní infrastrukutru, která patří jemu a nevidím důvod, proč by za připojení člověka nemohl vybrat nějaký instalační poplatek (obdoba skládání se na AP).
b) Ten samý člověk si pořídí GL k "poskytování telekomunikačních služeb" (eh, číslo si nepamatuju) a po té SVÉ síti začne připojeným poskytovat Internet ze svého zdroje. Za což vybírá určitý měsíční paušál.
Kde tady na to potřebuju oněch 100 tisíc korun českých? Proč bych měl komukoliv ty peníze platit? A v čem je tento model nedostatečný pro plnou legalizaci jakéhokoliv kousku infrastruktury CZFree?