a) jaký je maximální dosah Ethernet nebo Fast Ethernet kabeláže? Kdesi jsem se dočetl, že 100m, což se mi zdá málo a také jsem kdysi viděl i vyšší údaj.
b) je možné napojit na switch mezi porty pro koncové PC také další switch(e)? Jde mi o to, aby se například v síti PC - switch - switch - switch - PC viděly ty koncové stroje. Je nějaké konkrétní omezení nebo featura, kretou tyto switche musí splňovat? (pamě? na adresy apod ) Pro kaskádování switchů jsou určeny tzv. uplink porty, co jsem si ale zjistil, nejde o nic jiného, než že se prohazují piny, aby bylo možné použít klasický nekřížený TP kabel a ne křížený.. Tzn. za použití kříženého by měl sít spoj switch - switch i přes klasické porty.
c) V případě, že zapojení v bodě b) je funkční (což předpokládám a v což doufám), lze použít switch jako repeater (=zesilovač signálu)? Tzn. aby se zdvojnásobila praktická maximální vzdálenost mezi koncovými body? Také to předpokládám, ale je to lepší ověřit :-).
Díky za odpovědi na (pro někoho naprosto banální) otázky.
Pro HUBy je takove pekne pravidlo "5-4-3" : maximalne 5 segmentu site, oddelenych 4mi huby, maximalne 3 segmenty z toho obsahuji i koncova zarizeni (pocitace). Jestli je to u switchu jinak, nevim, ale horsi by to byt urcite nemelo.
switche muzes v principu neomezene kaskadovat, limit je pamet L2 adres v tom switchi.
Switch je chytre zarizeni, ktere chape, co je paket, a umi komunikovat najednou v obou smerech, takze ma deleko vetsi vykon i rychlost nez mzinovane HUBy a opakovace (vpodstate dvouportovy HUB). Vzhledem k dnesnim cenam je nejlepe se vsemu co smrdi HUBem vyhnout obloukem a pouzivat pouze a vyhradne switche.
Dosah UTP kabelaze na 10/100Mbit je podle tabulek 100m, uz nekolik let provozujeme 130m spoj a funguje bez problemu. Tusim, ze 3COM prohlasila, ze mate-li na siti pouze jejich prvky, muzete pouzit trojnasobne vzdalenosti. Nejlepe vyzkouset, ale zkusenosti jsou positivni - kamarad jel na 75ohm zelenem koaxu p2p spoj asi 500m na poloduplexni 10Mbit / BNC - na 3C EtherLink III
Ano, o té zvýšené propustnosti s 3com jsem slyšel i z jiného nezávislého zdroje, takže to můžu považovat za fakt :-). Jinak je ale super, že se potvrdily domněnky o kaskádovatelnosti, protože bohužel nemůžu po každém v té síti chtít 3com sí?ovku.
Jestli to tedy chápu správně, tak spoj "noname sí?ovka - 3com switch - (200m) - 3com switch - noname sí?ovka" pošlape OK...
Všem moc díky za rady, takový bohatý ohlas jsem ani nečekal :-).
Ještě jsem narazil i na tento switch... Až na limit 300m (což nemám nijak ověřené) by měl splňovat všechny podmínky a je levný - 16 portů za 3000Kč. Je dost levný na to, abych tím slabším udělal repeater... Má s touto značkou někdo praktické zkušenosti? Hledal jsem "problem Repotec" přes google.com a nic jsem neobjevil ;-).
Switch 16x10/100 Base-TX, auto-detekce
Provedení 19" k montáži do rozvaděče
Podpora Full-duplex provozu
Filtering/Forwarding rychlost: 10Mbps : 14880pps /14880pps
100Mbps: 148800pps /148800pps
Buffer 512 kB, podpora 16k MAC adres
LED diody pro diagnostiku provozu
Vnitřní napájení
Switch 32x10/100 Base-TX, auto-detekce
Provedení 19" určené k montáži do rozvaděče
Podpora VLAN (až 16VLAN skupin)
Podpora Trunking (až 3skupiny)
Podpora Full-duplex provozu
Podpora Broadcast Storm Control
Konfigurace přes konzol.port RS232
Filtering/Forwarding rychlost: 10Mbps : 14880pps /14880pps
100Mbps: 148800pps /148800pps
Port 32 automaticky detekuje překřížený kabel
Buffer 8 MB
LED diody pro diagnostiku provozu
Vnitřní napájení
FCC Class A, CE
ehm, ví někdo, co je VLAN, Trunking a Broadcast Storm Control? Tak nějak tuším, ale odborný výklad neuškodí :-). Jinak cena 10 tisíc za tuhle srandu se mi zdá velmi pěkná. Uznávám - neumí to 1Gbit.