Chtel jsem se zeptat jestli neexistuje nejaka dokumentace k Antenam, sireni vln a wifi tech. v elektronicke podobe .... uvital bych ceskou a v nejakem rozumnem formatu (ne html) ... dik
CAO
Koukal jsem na ruzny stranky o antenach z plechovky a zjistil jsem , ze se udaje o ruznych delkach hodne lisi. Napr. Inzenyr na zacatku napsal, ze zariz ma byt ode dna zdalen asi 1/4 Lambda, coz asi 3cm, ale vsude maji 6-8.5cm. Dalsi vec je delka zarice, opet ruzne udaje od 2.6-3cm. Muze mi prosim nekdo rict, jak daleko ode dna ma byt zaric a jak ma byt dlouhy? Dekuji
¨Vzdálenost ode dna by asi nemněla být lambda/4 ale Lg/4 Protože v tom vlnovodu se ta vlna nešří rychlostí světla,...
Alespoň tak jsem to pochopil z návodů,...
Délka zářiče musí být lambda/4 je to čtvrtvlná anténa,....
Te délka neni moc kritická,... Ale je vhodný ten zářič udělat z měděný trubičky a do trubičky dát červík, kterym to doladíte na nejlepší signál,...
Vzdálenost od dna plechovky neni tak kritická,...
Ja pracuju na clancich pro wifionline.net prvni clanek uz vysel byl o biquadu a ted v sobotu bych chtel vydat clanek o plechovkach. dalsi bude o predelavani MMDS anten!!!!
Laicky dotaz: jak se spravne osetri pripevneni anteny na stozar? Napr. plechovka - ma byt vodive spojena se stozarem, ktery je ukotven ve zdi? Diky za odpoved.
21.03.2003 v 18:17
oldfrog
21.03.2003 22:49
Tento příspěvek byl moderován. K jeho zobrazení klikni
[zde]
()
Je to pěkný nápad.
To "krovak"
Trocha poznámek k navodu na webu :
1. polystyren lepit dispersnim lepidlem.
2. udělat okraj cca 1-2 cm válc. tvaru od okraje vlastní paraboly dolů (čili přidat dolů jeden kruh - vrstvu tenkého polystyrenu), aby se pak dalo dobře oříznout ( je o mnoho lepší než řezat vytvrzené) nožem
3. pokud se nepoužije epoxi na lepení lze hrubý tvar udělat pilníkem i rašplí - dle kvality polystyrenu. Lepší je stavební izolační hmota modrá (atp. dle výrobce) - izostyren nebo tak nějak - je drahá, ale nemá kuličky, ale bublinky a je tvrdší.
4. na další úpravu povrchu udělat tmel z lepidla nebo epoxi s práškem (nejvhodnější je tzv. aerosil = koloidní oxid křemičitý - lze někdy koupit na webu) stačí i plavená křída (v malířských odchodech)a vytmelit. Není se pak třeba bát probroušení měkkého polystyrenu. Šablona je stejně nutná. Chyby se pak dají opravit dotmelením a vybroušením.
5. dobrousit jemným smirkem a napustit, jak zmíněno třeba rozpuštěným voskem (včelí je lepší).
6. před laminací paraboly nanést separátor - ideální je roztok PVA (polyvinylalkohol POZOR NEZAMĚNIT ZA polyvinilacetát - stejná zkratka ale NEFUNGUJE JAKO SEPARÁTOR) nebo stačí i Pulipasta - (drogerie ji někde ještě mají).
7. s lepením alobalu nemám zkušenost, ale asi bych ho lepil nakonec - nejspíš nějakým kontaktním lepidlem - Alkaprén apod z domácích potřeb.
Na první vrstvu určitě použijte tkaninu gramáže cca 100-120 a další teprve 200-250g/m2. Udělá totiž lepší povrch. Pro super povrch lze použít tzv. pregel což je pryskyřice s plnidlem (proti stékání, zase aerosil).
K laminování je lepší použít váleček tvrdší než vlasový malířský, musí mít ale mezery a prohlubně, aby pryskyřice mohla odtékat, je taky dobře použít stěrku (nová kuchyňská na malé plochy stačí).
Stěrku a váleček na dobré prosycení a hlavně úsporu váhy použijte určitě.
Měly by stačit cca 3 vrstvy 250 tkaniny. Na větší průměr paraboly zalaminovat kus tenkého elektrikářského tzv. husího krku (cca 1 cm prům.), který udělá žebra a celou parabolu zpevní. Použít sendvič je pochopitelně lepší ale podstatně dražší.
8. plech k uchycení konzoly zalaminovat již při vlastní výrobě. Tady je vhodné použít rohož - líp se tvaruje. Zalaminování plechu s matkou je lepší i pro trojnožku k ozařovači.
krovak: muzes mi prosim prozradit jak si prisel na pomer f/d=0,72 ..? co vim tak podle vyrobcu stredovych anten (TYHAN, KLIP, ... ) ma stredova antena pro datove pouzit mit f/d cca 0.3
aby nebyla prezarena nebo nedozarena....
Zajimalo by mejestli by nekdo mohl poradit. Jestli by sla plechovka namontovat na Sito co se prodava (treba na konevove ulici (myslim) okolo 600--700 kc). A pak to nak doladit .. aby plechovka byla v ohnisku a podobne. pripadne jakeho zisku se tim da dosahnouti. Myslim ze cena sita bude podobna jako cena materialu a lepidel a polystyrenu na vyrobu vlastni paraboly.