Břízy a smrky zrovna nic moc, 8dB všesměrovky taky nic moc, MOŽNÁ to bude chodit ale spíš taky nemusí. Přece jen to není směrovka a přece jen břízy smrk ve viditelnosti to je problém...
Bleader
eHAMnet leader
Už by to mohlo být lepší. Ale pořád přímá viditelnost je přímá vidtelnost. Jakmile se její podmínka jednou poruší tak je to problém. Pokud ty stromy zaclánějí tak že skrz ně skutečně není vidět je to pořád problém a? se použije směrovka či malý dipólek. Nejlepší radou je jít a ozkoušet to....
Bleader
eHAMnet leader
Ja jsem pripojenej na cca 400m pres asi ctyri stromy na Deuv AP (vsesmerovka) pomoci domorobo Quad anteny ala Simandl. Zatim to je v pohode ale ty stromy jeste nemaj listy takze se uvidi za mesic. Jinak to jelo i na plechovku.
Mam na Kladne klienta vzdaleneho 2km. V ceste nam stoji komin, siri odhaduji kolem 2m. Klient ma 24dB smerovku s utazenym vystupem na karte a ja mam 8dB vsesmerovku Edimax. Museli jsme najit vyslovene misto u nej na strese panelaku. Komin vadil az tak, ze RSSI bylo od 10-20, ted na rohu strechy je RSSI kolem 50. Prenosova rychlost se pohybuje v zavislosti na vytezenem AP od 100-400 KB/s.
Dale klient vzdalen 1,2km. On 18dB smer, v ceste tri smrky vedle sebe. RSSI 10-15. Prenosova rychlost k nemu 70KB/s od nej 10KB/s. Kdyz je on line zatizi tak AP rentrasmisema, ze lokal jede pro ostatni hrouzne pomalu. Stavim pro nej vykryvaci AP.
Tim chci rici nebojte se laborovat s umistenim anten. Jde to, ale musite mit take stesti.
U mě chytnu na homemade biquad APčko se signálem -62dBm/-100dBm S/N (tedy snr +38dBm ) pod win je to signal quality 86% strenght 66%, jsem od AP 460m podél baráku (zdi). Když pohnu anténou do stran (a dodržím směr) tak se mi signál i ztrácí, je tam kousek asi 5x5cm kde to příjímá... Jěště něco: když natočím anténu ke zdi (jakoby na odraz toho APčka...) tak je signál 2x lepší než "přímou viditelnosti". Velmi zvláštní.
Ještě zvláštnější je že u jednoho člověka (je na tom co se týče umístění asi stejně) jsem to naladil nejlépe stejným způsobem, (rozdil ve windowsech 26% anebo 56% ) akorát že s plechovkou a 560m od APčka.
Ja mam proti sobe dve plechovky ala Simandl na 200m a nechodi to .... v ceste je jen jeden jilm (zatim bez listi), krasne je pres nej videt na barak se kterym se snazim spojit a proste to nebeha.... Kdyz prineseme kompy blize tak to chodi na 25m skrz asi 5 zdi baraku....
Ale ve volnym prostoru to proste nefacha.... je mozny ze tomu vadi ten strom tak moc????
Stromy jsou svinstvo. Vem si ze ta plechovka se nechova moc smerove. Pokud tam das smerovejsi antenu tak ten strom prostrelis.
Jak jsem psal vcera. Problemy se stromama jsou strasne. Dneska jsem smerovou antenu 18dB vyzvedl o 4 metry vyse a signal na Linuxu na druhe strane 1,2 km se zlepsil na 50 dilku a srn pry na -60dB. Nevim presne ty hodnoty, ja jsem na widlich a jeste mam HW AP. tam je tedy take neco videt s kvalitou signalu, pokud jsem jako klient.
Take mam tu zkusenost, ze s plechovkou nasmerovanou na AP baj voko to jelo tak 66/50, nebo tak nejak. Pokud jsem ji natocil podel baraku nebo i trochu na nej chytal jsem 80/66. Jako dost zajimavy to teda jo
Prostrelitelnost holych stromu zatim good. Na 500 m od AP s homemade 10db vsesmerovkou (z RLA-10) a plechovkou na druhe strane, bez nejakeho zamerovani, 42/92 v Linuchu.
Tak jsem vyrobil idealni plechovku.... Nastrihal plech.... stocil... sletoval a ejhle mam plechovku o idealnich rozmerech.
Tak ji otestuju jestli prostrelim ten pitomej strom a dam vedet (jaro jede proti nam... ten strom se uz zazelanal a uz skrz nej neni vubec videt) grrrr
Byla zima a ve výhledu vadily dva opadaný stromy...signál šel..byly to dvě omni proti sobě asi na 100m..teď je jaro..jsou potvory ceý zelený a ups..signál kolísá až je out..dneska poprvé pršelo...a nazdar..hledáme jiný řešení propojení...tak hodně zdaru