Zdravim, urcite niektori z Vas vedia co stoja zariadenia typu Ronja. Aj ked poskytuju obcas vacsie dosahy. Podla mna by sa Ronja uzivila, ked uz nie masovo tak hlvne na ten ucel na aky bola zostrojena - komunitne siete nadsencov. Som presvedceny, ze by malo zaujem vela ludi(medzi ktorych ratam aj seba). Podla mna, pokial to nepresvihne hranicu 8000 CK, tak o to budu mat ludia zaujem. Prave na spoje medzi panelakmi na sidliskach. Len to chce naozaj dobru robotu.
Ted jsme to s onx kompletne zkoukli a Clock ma pravdu - prodavat Ronji pod 20k kc je dumping, jenom vyroba je tyden prace pro dva lidi. Vzhledem k tomu, ze srovnatlna zarizeni komercni zacinaji od ceny 10x vyssi, doporucuji cenu drzet, pak muze byt zajimave je vyrabet manufakturou...
Dalo by se podivat na vyrobene kusy Ronji? Z obrazkove dokumentace neni u mnoha dilu mozna odhadnout vyrobni pracnost. Vetsinou jsou videt jenom mechanicke dily. Mate tam dost dobrych reseni, ale amaterska vyroba musi byt velice pracna a casove narocna. Jenom rezani nosnich dilu muselo zabrat hromadu casu, pokud jste to rezali pilkou na zelezo. Vyrobit to na NC strojich ale neni zadny problem. Podle mne by nosne dily pro oba pripojne konce nemely presahnout 1.200,- az 1.500,- Kc i s nastrikani. Dle meho jsou nosne dily zbytecne predimenzovane (vetsinou se navrhuji z hlediska rychlosti rezaveni, nez z hlediska nosnosti). U mechaniky vysilace a prijimace si uz z obrazku pracnosti tak jisty nejsem, ale reseni, ktere jste zvolili je taky sikovne a dle mne by nemela jeho vyroba presahnout 1.800,- az 2.000,- Kc. Slozitost elektroniky neni videt, dle schemat bych ji odhadl na 6.000,- az 8.000,- Kc. Celkove naklady bych videl v urovni 9.000,- az 11.500,- Kc vcetne materialu. Existuji vyrobni kapacity, kde mi pracovnici montuji elektroniku za 4.000,- Kc/mesic = 200 pracovnich hodin. Pokud by byl odber na cca 50 ks, tak by je to mozna vyrobne zajimalo. Jedinou podminkou by bylo vypracovani kvalitni dokumentace, ta je bohuzel draha a pak se musi cenove rozpustit do vyrobku. Muj odhad je, ze seriova vyroba musi vyjit na polovinu az tretinu vaseho odhadu pracnosti amaterske vyroby.
s tou cenou ty elektronyky je to asi takle....ja sem koupil vsechny soucastky za 1400 v gm a v ps elekro.
+ pls coz je asi 600 takze 2000 hruba cena tak si myslim ze na vic jak 3500 se nedostanem..
Pani, tak sa mi to paci. Jeden "blby" dotaz na zaciatku a aka skvela diskusia sa tu nacala. Aspom mame teraz vsetci jasno, co to obnasa a po com by sa to dalo robit kusovo alebo seriovo:-)