Timto oficialne oznamuji vznik projektu optickeho pojitka DESSTO. Toto pojitko vznika na zaklade komunikacnich problemu pri vyvoji pojitek RONJA a Crusader. Pro snadnou dostupnost projektu oznamim behem pristiho tydne finalni adresu a CVS strom.
Vzhledem k problemum pri vyvoji ostatnich pojitek, chci projekt hostovat na serveru treti strany, pripadne na serveru, ktery bude pod moji kontrolou.
Technicky se jedna o stavebnici pojitka s oddelenou prijimaci, vysilaci a interface casti. Mechanicka cas bude variantni, dle nasazeni a vzdalenosti.
Projekt jako takovy bude vyhradne pod GPL licenci, s tim ze bude umoznena dualni licence(pouze na dil pod autorstvim autora zmen).
Spolupraci mi jiz nabidlo nekolik sikovnych lidi, ale v tuto chvili mi chybi do tymu nejaky sikovny optik.
Pokud si myslite, ze tento projekt naplnuje vase predstavy, rad vas uvitam v tymu.
Zdravim,
chtel jsem poprosit, jestli by bylo mozne zverejnit schema ve formatu nejakeho obrazku. Rad bych se na to podival, ale nechce se mi kvuli tomu instalovat Eagle.
Podival jsem se na vase schemata, jsou pouzitelna.
Socitali jste si uz cenu?
TIA kolem 2$
zesilovac 10$
pri koupi v CR to bude dvojnasobek.
Jak to chcete pripojit na TP kabel?
jsou prakticky tri moznosti
ML6652,
Physical Layer device - ma to jednu nevyhodu leze z toho paralelni sbernice (4),
nebo to ubastlit z oz.
Podle me je nejlepsi 1 varianta.
Chtelo by to zmerit zmenu frekvencni zavislosti zapojeni fotodiody s TIA MAX3963 oproti primemu pripojeni fotodiody na ML6652.
Pokud muzu mluvit za hwsoft-a (a myslim, ze muzu, protoze jsme se domluvili na spolupraci), tak to pojede zrejme s tim ML-kem. Zalezi predevsim na jeho dostupnosti v CR, ale je to jiz pomerne jiste. Co se tyce tech cen, tak ja osobne jsem ceny za ty MAXe nenasel, ale pokud pises, ze je to cca 2$ a 10$ v zahranici, jsem si jist, ze u nas to nebude 2x tolik, ale spis stejne. Krome toho, kusova mnozstvi lze ziskat snadno a rychle i zadarmo (pro potreby vyvoje :-) ). Dle meho nynejsiho odhadu celkova cena soucastek (bez vysilaci a prijimaci diody) neprekroci 50$, coz je myslim snesitelne. Ohledene moznosti pripojeni PIN diody primo na ML-ko, take jsem o tom uvazoval, ale nakonec se mi reseni, ktere navrhuje hwsoft zalibilo, zejmena jde o to, ze se oddeli v podstate analogova nizkourovnova signalova cast prijimace od zbyvajicich vysokourovnovych casti a tim se snizi zaruseni prijimace, tj. zvysi se odstup signal/sum, tj. zvysi se spolehlivost a dosah. Co se tyce porovnani zesilovace MAX a vstupu ML-ka, tady je myslim bez diskuse, ze lepsi bude MAX, uz jen proto, ze vstupy na ML-ku jsou "universalni" (tj. bud analog nebo PECL/LVPECL), cili mene "vyladene". Kmitoctove bych v tom nevidel problem ML-ko je konstruovano na max. 100Mbps, zatimco MAX by mel zvladat i 155Mbps (ATM), mozna i vic. Navic danne reseni, myslim tim modularni, umozni snadnou zamenu prijimace/vysilace v jinak jiz hotovem zarizeni v pripade zjisteni konstrukcnich a nebo vyrobnich nedostatku na kteremkoliv z nich (ci-li i pripadne nahrazeni MAXe necim jinym, atp.). Z ciste konstrukcniho hlediska jak jsem jiz zminil je modularni konstrukce navic vyhodnejsi.
Lado diky za vyjadreni, jak je to spripojenim fotodiody k ML jsem to z datasheetu moc nevycet. Jaky TIA pouzivas a jak ho mas zapojeny? (nemuze nahodou za nefunknost 100mb chyba zapojeni na dps?)
Tak obavam se, ze ten budete shanet uz docela tezko, protoze se uz nevyrabi. Lepsi bude poohlednout se bud po podobnem SA5211/12 ci nahrazujicim TZA3033. Nakup mozny zamozrejme on-line v kusovem mnozstvi za 3.5$ v USA (100 ks uz stoji jen 1.7$ !!!). Jednim z oficialnich distributoru pro CR je treba Spoerle Electronic (mailto:Spoerle.Prag@spoerle.e-mail.com), takze bych to zkusil treba tam.
Osobne bych v IO nevidel problem, existuje spousta ruznych typu od ruznych vyrobcu, velmi podobnych parametru, ale co PIN dioda a jaky planujete vyuzit vysilac ? To mne ted momentalne trapi nejvice, aby to bylo dostupne, levne a v pripade laseru i bezpecne, resp. "hygienicke".
Tak uz je funkcni CVS pro projekt na adrese
cvs -d:pserver:anonymous@machine.logic.cz:/cvsroot login
cvs -d:pserver:anonymous@machine.logic.cz:/cvsroot co dessto
je mozno stahnout data z EAGLA
Tento TIA od Philips Semiconductor jak uz zde Rastr by byl pro tento projekt dobry.
Muzou ho sehnat v GM, ale pri minimalnim odberu 100ks, za cenu kolem 2$.