Zdravim,
(doufam, ze jsem zvolil spravne thread ..)
stojim ted pred problemem, od jakeho ISP ted nakoupit konektivitu do internetu. Jsme z K.Varu, moznosti tady jsou vyrazne horsi jak v Praze ci Brne.
Jako dobra varianta na pomer cena/vykon mi prijde nabidka pripojeni pomoci ADSL, kdy je mozne nakoupit asymetrickou linku 1024/256 za cca 12kKc. Zatim jsem vyhodnejsi nabidku jeste nevidel, ale zajima me par veci.
Nevim, jestli to je skutecne tak silna linka, jak je slibovana. Vim, ze se docela dost diskutuje o agregaci, ale zatim jsem nepochopil, zda se jedna o sdileni linky nebo sdileni propojeni ustredna-ustredna. Proste by me zajimalo, jak to funguje v realnem zivote .
Jake je vas nazor na tuto moznost pripojeni k inetu? Mate uz s tim nekdo prakticke zkusenosti? Predem diky za info, preji krasny den!
honza
Nemam prakticke zkusenosti s ADSL, ale bavil jsem se s nekolika lidmi, ktery maji vysoke postaveni v ISP firmach, co ADSL dodavaji. Vysledek - pro nejakou rozumnou sit to neni vhodne, ta agregace se samozrejme projevi, takze nepocitejte s tim, ze z toho vytahnete 1024 downstream. A ten upstream je slaby i sam o sobe .
Osobne si to predstavuju asi tak - modem ma taky 56kbit/s, ale kdyz z modemu vytahnes 7kB/s, muzes slavit statni svatek. Pokud jsou tel.linky v Praze relativne kvalitni, tak mimo Prahu je to zarucene mizerie.
Muzes napsat, kolik PC na to chces pripojit? Myslim, ze se to od toho dost odviji. Ve chvili, kdy je to nejaka rozumna sit je uz na miste vyjednavani o vyhodnejsich podminkach s lokalnimi ISP.
Diky za prispevky, ale vychazim z toho, co mi CT/VOLny/GTS zastupci tvrdi. Mam v tom zase o neco vetsi zmatek
Jak to tedy je s tou agregaci 1:20? Je to tak, ze linka 1024/256 se deli (v tom nejhorsim scenari) na (1024/20&256/20) 51/13 linku anebo se pocita ta agregace ve vztahu k ustredne?
Vychazim z informaci hlavne CT (ja vim, jsou to obchodnici a snazi se to hlavne prodat ..), kde jsem se opakovane jak blbec ptal dokolecka 'jak to je s tou agregaci? Co to pro me znamena? Je to tak, ze se mi snizi rychlost az dvacetinasobne?' a odpovedi mi vzdy bylo 'neni to tak, jedine, co se muze stat, ze vetsi response time pri pozadavcich a v kazdem pripadku vam vzdy zustane zachovana 1024/256 rychlost'..
A ted babo rad .. Zkusim to jeste u jinych operatoru nabizejicich ADSL, uvidime, jak se k tomu vyjadri ..
Co se tyce te jine moznosti nakupu konektivity, muzete byt mene tajemni ? Jde mi prave o to nakoupit konektivitu pro vice lidi, da se realne prepokladat, ze to bude hlavne pro stahovani dat, takze asymetricnost neni na zavadu ..
Jsem laik, pod pojmem portova konektivita si predstavim vlastni router na paterni siti a nejake fyzicke smerovani do vlastni wlan. Je tomu tak? Pokud ano, napiste mi prosim nejake spolecnosti, ktere to nabizeji, zkusim je kontakatovat. Pokud to je uplne jinak, zkuste to prosim pro me trochu nastinit .. (predem diky!).
A, obecne, co byste nam tedy doporucili? Jak je vidno, k ADSL maji vsichni averzi ... Pokud budu mluvit konkretne, asi nejlepsi pomer cena/rychlost mam ve Varech CRa, ktere nabizeji 512k linku za cca 10.000Kc .. Contactel je na stejne rychlosti asi o 4kKc drazsi, ale zase nabizi pripojeni v licencovanem pasmu ..
Diky za podnety!
>ctirad: uznavam, ze pripojeni jednotlivce muze byt problem, ale zase ja se bavim o pripojeni na trochu jine rychlosti a tam (jak pevne doufam) uz zacinam byt zajimavy i pro velke firmy. Ona 512k linka nevychazi financne stejne jako 8x cena 64k linky, od 1M linku to zacina byt obzvlaste zajimave ..
aniz bych se zde chtel nekterych dotknout, tak nazoru, jak to s ADSL ve skutecnosti je (zvlast a agregaci), je asi miliarda - kazdy jiny. Byt tebou, verim nejakym serioznim periodikam.
Jenom chci upozornit, že v časopise Computer č. 6/03 je napsáno, že firma TELE2 sníží od dubna cenu za bezdrát. připojení na net na 1840,- za 192kb/s.Tím ovšem ROZHODNĚ nechci tuto cenu ani ISP nějak propagovat.Necelých 2kKč za připojení je - alespoň pro mne - stále nepoužitelně drahé.
Mohl bych se zeptat, jak se ta agregace pocita ? Proc proste nezverejnujou min. garantovanou a max. dosazitelnou rychlost, jako ja treba u czFree v Brevnove ?
Min. je 32 kbps, max. 128 kbps (i kdyz do czFree sdilim pasmo az 512 kbps),
a pak delam linky 64/64 (bez pujcovani) a 128/256 (uvazuju jeste o 192/192 - za stejnou cenu jako 128/256 ... ale po upgradu linky bude vsechno jinak...)
jako ma tedy czFree v Brevnove agregaci, kdyz 512ku delim asi na 60 "zarucenych" 32jek s pujcovanim na 128 ? (a pod tech 32 kbps to lidem opravdu neklesa ?)