Shaku, HOWTO je sice pěkné, ale chybí jedna základní věc - a to je, jak systém instalovat - něco pro lidi, co s linuxem dělají jenom občas (jako já) - Mi se sice tvůj linux povedlo dostat na ext2 filesystém (přes RedHAT), ale jaksi nevím, jak ho teď nabootovat
Problem je, ze redhat asi pouziva grub a ja netusim jak se konfiguruje .. Asi nejjednodussi mas, kdyz si zkopirujes to jadro, co je v /boot/vmlinuz-neco na dosovou partisnu a nabootujes ten system pres loadlin.
Nevim ted presne parametry pro loadlin z hlavy, ale asi to bude neco jako:
loadlin vmlinuz-neco root=part
kde za part doplnis partition na kterou jsi to nainstalil ..
takze treba prvni partisna na primary master disku bude /dev/hda1 .. atd.
To by melo nastartovat ten system ..
Fakt nevim jak pro ten grub, ale vsechno podstatne co se v lilu i grubu nastavuje je nejaky image, coz je /boot/vmlinuz-neco a nejaky root, coz je /dev/neco, podle toho kde to mas nainstalene .. Ta cesta k tomu image samozrejme musi byt tak, aby tam to jadro bylo v momente zapisu do MBR/BR, takze pokud to budes chtit pridat a budes mit ten root pripojenej treba do /mnt, tak tam budes muset dat image=/mnt/boot/vmlinuz-neco ..
Už vím, proč si říkáš Shake!!! Původně jsem myslel, že máš rád zmrzku od Mc Donalda (pozn. red.: zmrzlina se jmenuje Shake), ale teď vím, že je to proto, že jsi Big Boss!!!
Můžu Ti říkat Velký Vezíre?
Petr.radegast
P.S.: Absolutně, ale absolutně nevím, o co jde! Jen vím, že se jedná o Linux, což není Windows. To? vše.
P.S.S.: Chlapi, důvěřujeme vám, uvědomte si, že dáváme všanc naše HDD s (pro nás) nesmírně důležitými daty!!!
No problem je, ze jsem zatim nenasel volny cas a nikdy jsem nedelal bootovaci cdcko.
Kdyz me nekdo posle postup, jakym vyrobim pod linuxem bootovaci cdcko s linuxem, tak bych mohl udelat bootovatelny image pomerne rychle.. Momentalne ale nemam cas si s tim hrat a cist navody ..
Nevím, jak přesně se dělá bootCD z linuxu, ale z Win to jde snadno - Uěláš bootovací disketu, pomocí nera vybereš tuto disketu a on z ní vezme systém. Přikopíruješ další soubory a je to.. - taky se dá stáhnout bootovací oblast z nějakého jiného CDčka s Linuxem = většina jich je bootovacích.
Já jsem si udělal disketu - našel jsem nějakou jednodisketovou distribuci, trošku jsem si ji upravil a dělal jsem to takhle:
Boot z FDD, nazačáku volím, ře chci pustit linux z diskety, vytvořím partition, udělám z něj ext2, nakopíruju a unTARuju distribuci z CDčka. Upravím /mnt/etc/fstab (disk mám připojenej na /mnt) - upravím tam z /dev/hdb1 na dev/hda1.
Rebootuju, při startu z diskety ale zvolim root=/dev/hda1 - najede Shakův linux (ale kernel z diskety) - upravím a nainstaluju LILO.
Vytáhnu disketu, rebootuju a hotovo - najede to se správným jádrem...
Pokud bude zájem, můžu IMAGE té diskety zveřejnit - je to nějaký HAL91 linux na jedné disketě, upravil jsem prakticky jenom syslinux.cfg aby to mohlo použít root=/dev/hda1.
cd - adresar obsahujici vse, co bude dale na CD (mimo obrazu diskety)
Po pripojeni CD lze spatrit napr.:
./boot.catalog
./w98_boot.img
./dalsi-adresar
kde "dalsi-adresar" obsahuje vse, co pri zadani mkisofs obsahoval adresar /cd/
a kde w98_boot.img je obraz bootovaci diskety. Z uvedenem\ho vyplyva, ze
prace s CD (pripojeni, chroot ci start systemu apod.) je zcela v rezii obrazu bootovaci diskety.
sandokan wrote:
>Spustis lilo (Grub je shit - pryc s nim :-)
>reboot
A na to jsi prisel kde? Myslis si, ze lilo funguje vzdy...na
kazde masine a s kazdym hardem?
Velkou vyhodu v Grubu vidim v tom, ze pri bootovani vzdy cte svuj
vlastni conf, kdezto lilo pri kazde zmene prepisuje bootovaci mapu.
shake wrote:
>
>Nevim ted presne parametry pro loadlin z hlavy, ale asi to bude >neco jako:
>loadlin vmlinuz-neco root=part
nejjednoduzsi je vytvorit si boovaci disketu v Dosu na ni nakopirovat jadro jako vmlinuz a loadlin...bootnout z diskety
a zadat:
a:\>loadlin vmlinuz root=/dev/hda1 ro
hda1 - predpoklada mit obraz linuxu na 1 partisnu, primarnim radici a disk jako master.
To "ro" na konci je dost dulezite....po startu se automaticky premountuje do "rw"
Jeste jsem zapomel dodat, ze pokud nektere jadra nejsou ochotny akceptovat logickou geometrii hardu a stale detekuje jeho fyzickou geometrii...(coz dela pak problemy lilu....nevim,jak jsou na tom nove verze...stare to alespon delaji) tak staci pak: