cavez. mal by som na vas z mojej strany taku hypoteticku otazocku..no ale snad to najprv popisem aby to bolo jasne:
- chcem vybudovat siet, resp. access na ktory su budu moct ludia pripajat, proste hodia essid a o ostatne sa postaraju dhcp, atd.
no ale mam taky mensi problem..tyto ludia budu po vacsine laici beziaci na windowsoch a skor akoby vyuzivali net (za ten si budu musiet priplatit) budu skor vyuzivat sluzby lokalnej siete..
no a problem: chlapci si zacnu zdielat svoje disky (netbios im odinstalovat nemozem ..) zo svojimi filmami, cedeckami a tak,
no a teraz ked neaky dobrak sa rozhodne, ze si skopiruje nieco od kamosa, rovno tak 3isa mandrake-u, tak access ide do haja a v podstate siet je nepouzitelna..
riesili ste aj vy nieco take??
zatial moc moznosti nevidim..napadlo ma akurat nastavit dhcp tak,
aby pridelilo kazdemu inu siet, tym padom by sa nevideli, kym by neboli preroutovany, ale to je nie moc dobre riesenie, pretoze na sietovku mozem naaliasovat 256 sieti, ze? a to kapacitne nemusi stacit..
- rozmyslal som o neakom lepsom manazovatelnom accesse resp. wi-fi router alebo tak pod. ale to z financneho hladiska neprichadza do uvahy..
tak neaky napad, ako by som mohol tychto chytrakov shapeovat na urovni radia? to by bolo fajn.
Pokud ti router pobezi na Windows (neni to zvykem a ani ti to nikdo nedoporuci, ale ja rozbehavat Tucnaka tak je to moje smrt ), muzes vyzkouset program Total Traffic Server (od firmy Lightspeed). Ma to nevyhodu - je to placene (nevim, kolik stoji licence). Jenom jsem o tom slysel, prakticke zkusenosti zadne. Ale IMHO je to jedno z nejlepsich reseni na Win.
..no ten AP bude pozostavat z viacerych radii takze mozno aj hej, uvidime
..co je to ten QoS ?? google nasiel divne veci dost a v tomto fore som sa po polhodine k tomu moc nedopatral...
..ja tu trafiku potrebujem shapnut tak, ze aj ked sa mi neake dve karty zmotaju na prenose na HW urovni, aby sa im to dalo obmedzit, to by bolo uplne idealne..
QoS se daemon, ktery dokaze presne to, co chces... Napriklad napevno vyhradit pro nekterou MAC urcite prenosove pasmo (garantovane) nebo dokaze definovat zasady pro vyuziti pasma vice klienty. Tedy presne to, co ty potrebujes. Ale jak to nakonfigurovat ti JA fakt neporadim (Linux lama )
..no ako to mi je uz teraz jasne, aj ten QoS.. ako shaping sa neboj, ze neviem, o co kraca..ale zopakujem, ze oni budu komunikovat na vrstve radia, a nie na ip vrstve, takze shaping ipecky mi je na nic, ked nejdu cez gateway..ani proxy
Podle mne je jedinym resenim to aby byli vsychni "inkriminovani" v ruznych sitich aby MUSELI pres gateway a tam uz je muzes zashsapeovat (fuj to je slovo)...