gogoo
Member
|
>Ano, proc ne represivni postup - ano, pokud mi ten clovek treba
>mesic po pripojeni do czfree nezaplati dohodnuty prispevek,
>muzu ho odpojit
no vidis, ja jsem jeste tolerantnejsi...ja cekal 3 mesice
>Ale postup, ze pokud mi nebude mesicne platit za internet,
>odpojim ho, mi OPRAVDU neprijde koser.
to mi prijde take svinarna a odsuzuji to.
V takovem pripade bych se tomu cloveku spise snazil vysvetlit, ze jsem do toho neco investoval a ze pokud chce, aby se treba hardware v pripade potreby upgradoval a sluzby zkvalitnovaly, je nutne vytvorit nejakou nadhodnotu... myslim si, ze by to kazdy pochopil.
>A co takhle z toho nody po ceste od klienta k iGW uplne
>vypustit ? To je snad vec klienta a iGW, ne ?
myslim si, ze je to v praxi nerealizovatelne.
Deu by se z toho asi musel zcvoknout kdyby mel mesicne kontrolovat na ucte stovky (v budoucnu treba tisice) plateb a pripadne k tomu jeste rozesilat faktury...
je jednodussi, kdyz to bude velka gateway prodavat velkoobchodne a lokalni nody si to vyuradujou jak chteji. Tento zpusob je praxi osvedceny a spolehlive funguje treba v prodeji HW, kdy je blbost, aby si kazdy maly kram (node) nechal posilat 10 procesoru (128 kbps) od intelu z USA (TGNet), kdyz jich muze dovezt jeden velkoobchod (deu) 1000 (100 mbps) za daleko lepsi cenu a pak to distribuovat po 10 (128 kbps) do kramu (nodu). Kdyz si prijdes do LEVI (deu) pro jeden procesor (64 kbps), tak te s tim asi vyhodi (deu asi ne ). Ty lokalni kramy (nody) si k tomu neco prirazi a z toho zaplati ten obchod (node).
Pro vsechny je to vyhodne.
>az se pripoji dosud izolovane Vrsovice a Brevnov, a spravci
>nebudou svym "oveckam" branit brat inet konektivitu jinde,
>budu spokojen a prestanu se stvavymi prispevky
nemyslim si, ze by xchaos ci nekdo jiny nekomu branil se pripojovat jinam. Potiz je spise v tom "az se pripoji". Proc oni by se meli pripojovat, kdyz jim vsechno funguje a jsou spokojeni? At je pripoji ten, kdo po tom touzi. Preci nemuzes chtit po xchaosovi, aby na svoje naklady pripojoval cizi gatewaye. Pokud si ta gateway mysli, ze nabizi neco lepsiho, at se na Brevnovskou sit pripoji na svoje naklady a myslim si, ze xchaos urcite neodmitne.
>Deuovy prace si vazim. Ja bych nikdy tak velky projekt jako je
>czfree nedokazal zorganizovat.
>Jenom chci aby mel kazdy pripojeny PRAVO VOLBY iGW, nic vic. S
>tim souvisi i pravidlo, ktery Deu navrhoval v pocatcich jako
>zasadni - aby kazdy node routoval tranzitni traffic. Pokud to
>bude delat, a nebude chtit abych kupoval inet konektivitu od
>nej, bude toto PRAVO zaruceno.
myslim si, ze kazdy urcite bude mit pravo volby. Nejspis ho ale nebude muset vyuzivat, protoze pro nej bude vzdy nejvyhodnejsi se pripojit pres jeho prvni node.
pozadavek na volne smerovani ciziho traffic v ramci czfree stale trva a je jako prvni na "czfree minimu". Bez toho by to samozrejme nebyla czfree...