No to je pravda, ale ja myslel, ze uz minimalne v Porube pripojeni vali a taky, jestli existuje nejaka smlouva s VSB, mozna ze by sel udelat i pripojny bod v Centru (Ekf VSB). Jak to teda vlastne je?
Pokud vim, tak propojeni (i pripojeni) prozatim nefunguje nikde. Co se tyce smlouvy s VSB, tak ta uzavrena doposud asi neni. Prece jenom soucasne Ostravske CZFREE je ponekud abstraktni pojem na uzavirani smluv. Dle mych informaci snad bude za timto ucelem zalozeno sdruzeni, coz tento problem vyresi. VSB poskytne pravdepodobne mnoho (a nyni jiz poskytuje, napr. prostor pro web ostravskeho czfree), ale urcite nebude poskytovat konektivitu do internetu, jak si pravdepodobne predstavujes. Prinos bude spise v moznosti umisteni anten a vyuziti optickeho spoje pro propojeni urcitych nodu a tim i cele site.
Prave jsem se docetl (velmi nejasne) na jedne strance ze v Praze v lednu tohohle roku probehl seminar CESNETU o spolupraci s CZFree a taky ohledne Ronji. Vite o tom nekdo neco blize?
Trochu bych ozivil tohle tema..
Existuje clovek, ktery si na sebe necha napsat tu konektivitu?
Rozumejte .. bude muset byt nekdo, nejspis s zvinostenskym opravnenim (jake to uz se tu nekde resilo), ktery proste bude odebirat tu konektivitu jako celek a my ostatni mu za to budeme platit ..
Je zrejme, ze by se muselo platit dobredu na tolik mesicu kolik bude vypovedni lhuta u providera, jinak bychom asi tezko nekoho hledali ..
Ale i tak, existuje nekdo takovy? Meli bychom nekoho takoveho najit, jinak nam sebelepsi nabidky od provideru prilis nepomuzou (a meli bychom ho najit rychle, aby si stihl vyridit opravneni atp).
No tohle je dost nevdecna uloha.. Kazdopadne si myslim, ze nejprve by mela byt funkcni aspon cast infrastruktury, nez zacneme kupovat konektivitu. Zatim mam takovy pocit, ze by se koupila konektivita a musela by se rozvazet po Ostrave tramvaji.. :-(
Porad se to tu hemzi teoriema, jak je vsechno spatne a jak je potreba stavet profesionalne a hovno z toho. Lidi nemaji moc penez a nejsou ochotni moc investovat.
Kazdopadne za urcitych okolnosti bych se toho chytil, ale nedovedu si predstavit, ze by bylo vyhodne, kdyby nejaky provider privedl svoji linku zrovna na muj bod..
Tohle je treba zacit promyslet dopredu, protoze to trva nez se takovy clovek najde, vyridi se papiry atdatd ..
Ten clovek na koho to bude nemusi byt nutne vlastnikem te brany ..
živnos?áky mám, konketivitu taky. a už jsem mluvil s několika lidmi z ovy kteří mají zájem, ale připojení chtějí realizovat někdy během prázdnin. do té doby jsem i já sám osobně vytížen na maximum. podmínkou je ovšem to, aby vás bylo jako nezbytné minimum 10.
Takze sem PREDBEZNE rozjednal pripojeni do INETU s jednim GLOBALNIM ISP - cena by mnela byt zajimava. Nicmene konkretni jednani se povedou az bude neco stat. A bude jiste ze aktualne pripojeni lide k siti tuto konektivitu spolecne ZAPLATI !!!!jinak je to PASS
S veřejnými IP se nepočítá - alespoň ne pro každého - celá sí? bude schovaná za NATem.
Pokud někdo bude chtít provozovat serverové aplikace, tak se domluví se správcem GW a není problém přesměrovat porty (dostaneš třeba porty 12101 -- 12199) a na těch si můžeš provozovat co chceš.
Pokud se jedná o opravdu veřejné IP, tak to bude hodně záležet naposkytovateli, kolik IP a za jakých podmínek nám přihodí - pokud se veřejná adresa bude muset kupovat, potom to asi bide klient muset platit, pokud bude zaradmo, tak se asi nějak zváží, jak nutně ji opravdu potřebuje a prostě se přidělí - ale tohle bude záležet na provozovateli (správci a tom, co se bude zabývat penězi) brány