Tak ted fakt netusim, koho jsem to vcera chytl. Pokud jsem tu WLAN utilitu ve win pochopil spravne, tak jsem chytal MAC 00:09:92:00:1D9 na kanale 7 (se MAC moji karty jsem si to nespletl ), WINEL by mel mit MAC jine ... navic mi to okno u ktereho jsem mel pocitac smeruje na vychod, kdezto WINEL mam na severozapad a bydlim ve 3. patre, takze o nejake viditelnosti nemuze byt ani rec ... pres koho jsem se to teda pripojil?????
To by me teda fakt zajimalo komu jsem se to pripojil do site ... z venku je IP adresa 195.70.148.1 (mail.elle.cz); o zadnem elle v blizkem okoli nic nevim.
To by nekdo mohlo zanest do mapy funkcni nod ELLE, volna konektivita kolem 400kb/s, open MAC policy
(stejne ale vybuduji antenu na WINEL, konektivitu jim krast nechci. Nicmene mozna to delaji vedome - a mozna by pustili nejakou konektivitu do CZFree.net ...)
Taky si nemyslim, ze to nedelaji vedome, skoro jiste to bude nejaka bota jejich spravce. Nicmene to jede, ESSID je tusim HFBETA, kanal 7, zkuste si to.
Konektivita je od Nextry.
Vcera u prilezitosti zapujceni anteny ISM14 od Triniti jsem se zkousel otacet na strese co za nejsilnejsi nody chytnu. Narazil jsem na dve AP, ktera se daji az prilis dobre chytit. Jednim je "netel_dedinova_b", ktery vysila ze smeru od Evropske pravdepodobne segmentem nebo vsesmerovkou, druhe AP vysila pravdepodobne z Baby, zezhora ze skaly nad rekou a jmenuje se "dibore_pe", tam je evidentne silna smerovka.
Ke svemu udivu jsem zachytil take AP gwartas (velmi slaby signal), kteryzto je v mape znacen pouze jako koncovy bod.. tedy bud neco pripravuji, nebo se jednalo o nejaky pokus.
Zajimavosti je ze signal z JH se da velmi dobre chytit ze smeru na JH i ze smeru presne opacneho. Zrejme dochazi k velmi kvalitnimu odrazu o Hanspaulku.
Ke sve nelibosti jsem take zjistil ze proste nejsilnejsi singal z Winelu mam proste o CVUT FA, primi smer na winel ma sice signal take dobry, bohuzel jsem misty (coz moc nechapu).
tak jsem se uspesne pripojil na winel, s antenou pujcenou od Martina a Marcose mam Link quality kolem 45%, signal strenght asi 40% (podle win utility co se dodava s 626 kartou) - nicmene antena je pripevnena na venkovni osvetleni strechy izolepou a zvonkovym dratem, takze se docela dost v tom dnesnim vetru zmita (na noc jde zase dolu, nerad bych aby skoncila nekomu na hlave) Jinak do internetu mi to jede kolem 100kbs, coz je vyrazne pres 32.
Dneska jsem zase objevil ameriku. Rika se tomu retransmise. Po nastaveni
iwconfig wlanX retry 20
mam slusne spojeni i za soucasneho stavu linky. Retransmise sice nejsou idealni, ale snad to zatim nebude vadit.
V te souvislosti mam navrh na nastaveni prenosove rychlosti. Mozna by nebylo od veci dohodnout se na nejake prenovsove rychlosti na AP winelu. Nastavenim fixni rate by se take meli omezit ztraty paketu pri prepinani rychlosti.
Navrhuji zatim napstavit 5Mb.
Z vsesmerovkou na winel zatim zadny velky uspech. Narazil jsem ovsem na zajimavou vec. Simandl ma na strankach 180stupnovou sterbinovku. Zisk te antey je cca. 15dB, tzn. i kdyby se dali dve na slucovac tak by z toho bylo zhruba 12dB a je to slusna vsesmerovka.
Ja tu antenu ovsem kupoval urcite pred 16.1.2003 (viz moje stranky) navic antena je v soucastnosti na winelu smerem na arachne (tzn. cely winel pres ni jede do internetu) takze pokud ta antena ma nahodou o neco nizsi zisk nez ma mit tak to nevadi. Problem se zachycenim signalu u me plyne spis z toho ze v dobe kdy jsem to sito zkousel me nenapadlo otocit jim smerem na CVUT FA protoze to je zcela mimo smer a ze zacatku jsem navic mel jeste spatne polarizaci, coz situaci jen zhorsovalo.