I velmi levna AP samozrejme umeji regulovat vystupni vykon. Takove AP postavene na ATMEL cipsetu to umeji od -5 az 15 dBm. A jelikoz prohazuje vsechno, tak kdyz das na kazdou stranu linux router, mas to pohodlnejsi. Navic stale se tu pise, jak XI-626 tuhne. S tim ja nemam zkusenosti.
Mam mezi AP pro klienty a AP v rezimu klient /Vigor 2200WE taky dobrej/ router na Linuxu, kde hlidam trafic, pristup do netu a budu tam omezovat i richlost pristupu jednotlivych klientu. Sam Linuxu nerozumim, mam na to jednoho kamarada.
Jak psal Cijoml, HW AP jsou v nekterych pripadaech lepsi. Sam klient si musi rozvazit co od toho ocekava a jake slizby potrebuje a jake naklady chce do toho dat.
Ja mam Edimaxe za 5000,- s dph. Jeho provozni teplota je do -25 stupnu a +60. Spise se bojim o router. Mam na mem udelanou statistiku, kde se vyhopdnocuje stale teplota na procesoru a i pri mrazech venku pod -10 stupnu byla teplota na +9 stupnich.
Takze co rici zaverem. At si kazdy sam udela predstavu co od spoje ceka, jake ma mit parametry a jake sluzby by chtel provozovat a at se pak rozhodne. Je to stejne, jako polemizovat o tom, jestli jsou lepsi jako OS Windows nebo Linux. Kazdy to potrebuje na neco jineho a neco jineho od toho ocekava.
Podle mne je HW AP vhodnejsi, jednoucelova zarizeni budou vetsinou stabilnejsi nez komplikovane PC plne konektoru kabelu atd. Kdyby nebyl tak drahy tak nejlepe se mi zatim pracovalo s HW postavenem na Lucent chipech neboli Orinoco nebo Avaya. Protoze diagnostika a ovladani, lokalni i vzdalene jsou bezkonkurencni, mluvim samozrejme o zarizenich na 2.4GHz ne o profesionalnich zarizenich na licencni pasma. Ani Breeze nema tak dobtou diagnostiku. Pokud jen nehrajete, pak udaje o lince, jako jsou sila signalu a uroven sumu okamzita i dlouhodoba, jsou dost podstatne. Takze zaver, ja osobne pouzivam zatim vzdy variantu antena kratky kabel a hned krabicka jedno jestli AP nebo AP v klient modu nebo EC (ethernet converter) tak naziva Orinoco krabicku pro klienty. Podle mne je to nejspolehlivejsi reseni. Apropo co se tyce IPv4 a 6 skutecne nechapu proc by mel byt problem pokud by bezdratove zarizeni nepodporovalo 6 zabalit ji do 4 protoze pro globalni smerovani je to skutecne jedno jestli po lince bezi IPv4 nebo 6 kdyz je tunelovaci stroj dost rychlej.