Souhlasim s tebou. Je jasne, ze uzivatel ktery jede 5 let ve win bude prvni mesic nadavat, jak je v linuxu vsechno slozite a user-unfriendly. Ale chtel bych videl kolik lidi by tady zaplatilo licenci za Win, nez aby se zaclo ucit linux. Myslim, ze kdyby se dodrzovala licencni politika i v domacnostech, pak linux by byl rozsirenejsi )obvzlast v cechach).
protoze mi vrtalo lavou to o cemjsme tu vedli ten flamewar tak jsem nelenil a otevrel si napovedu k winXP a tam na mne vykouknul prikaz netsh coz je radkovy skriptovy klient, ketry umoznuje pod xpckama nastveni site a jinych veci a jako jedna z polozek tam vystupuje taky OSPF, tudiz zacinam mit cim dal tim vetsi podezreni, ze to jde dokonce i dynamicky z winXP proffesional. Urcite to ale jde z xin 2000 server, kde je pro routovani primo cela MMC konzole, na ktere jde i to poroklamovane OSPF nastavit.
Stem xp proffesional mne ale kdyz tak nekdo opravte pokud jsem to spatne pochopil.
Pokud se jedna o soukromy router, at si jej kazdy postavi na cem chce!
Na tom, co umi, na co ma stroj a penize. Kazdy system ma nejake vlastnosti.
Myslim, ze Windows na dane ucely pouzit lze, i kdyz si nemyslim, ze by
to byla nejvhodnejsi volba. Naprosto se netreba hadat.
Na druhou stranu klicove routery by mely byt zalozeny na sdilene a proverene
platforme, kterou je v czfree linux. Naprosto si nemyslim, ze by bylo tak tezke
spravovat linux. Jako kazda administrace pouze vyzaduje danou oblast ovladat.
V tomto pripade znat alespon zaklady siti. V tomto se linux nelisi od windows,
pokud vim co a proc delam, je mi zcela jedno, jestli klikam nebo pisu text
do konfiguraku.
Nase debata bude mit smysl tehdy, kdyz nekdo znaly shrne co a jak priblizne
lze realizovat pod Windows a co a jak lze priblizne realizovat v linuxu.
Pokud ma glorfindel_1 zkusenosti s Winsows, at je shrne do HOWTO. Najde
se asi dost lidi, kteri mu budou vdecni. Pak uz pujde o neco jineho nez
dokazovat ze "moje mrkev je chutnejsi". Nazor si stejne kazdy udela sam,
netreba mu nejaky predzvykavat.
jestli mas pocit, ze woknouz umej OSPF, tak zkus tento svuj pocit pretransformovat do poznani - opravdu to OSPF umi, nebo je to nejaky preklep? Co se stane, kdyz misto Linuxiho routeru das stejne nastavena wokna, spoji se to s ostatnima routerama, nebo si Malej Mekkej zase vyklada standardy jako neco ke sprzneni? Co vsechno z OSPFv2 to umi? Umi to OSPFv3 a co z toho RFC to implementuje?
Do te doby tahle debata vypada jako "nojo kdyz ja jsem linej se ucit ten Linux, a nekde jsem kouskem oka zahlid, ze ty woknouzy by to teda snad mozna mohly umet, nezkousel to nekde?" Ver tomu, ze nezkousel, protoze kazdej, kdo ma trochu zkusennosti a zbytek pudu sebezachovy, nikdy Wopruzy na server nepouzije.
Konecne jeden konstruktivni post, tady neslo o hadani, mne jen trochu stve, ze se neco zatracuje aniz by to nekdo poradne prozkoumal a zjistil jaky jsou skutecny moznosti. On bohuzel kolem windows plati jedna vec, vetsina lidi si mysli, ze windows mnoho veci vubec neumi a ony je umi, ale vyzaduje to stejne jako asi linux zkusenosti a trochu jiny pristup. Pokusim se ten router sestavit a ac si nejsem jeste samozrejme jisty nakolik to bude fcni, budu se to snazi tvyzkouset a urcite sem postnu vysledek sveho snazeni, at uz bude negativni nebo pozitivni (muzu se taky klidne plest, ... )
1. Windows nejsou system, ale hracka na desktop
2. co vim, dynamicke routovani nefunguje ani na Winserver2003
3. vubec nemluve treba o QOS....
4. nechapu to porad resite dokola a dokola.... jasna odpoved padla od Ctirada..
5. Linux unfriendly ? to si delate srandu ne ? linux je nejlogickejsi system ktery jsem zatim videl....
6. XP sem vubec neplette, to uz neni ani hracka na desktop, to je hracka nahovno.
Puvodne jsem se nechtel vubec vyjadrovat - protoze nesnasim keci OS extemistu (a to jak Win tak Linux). Tahle Flame je dost vysumela, ale linuxare koukam stale bavi. Pouzival jsem oboje - i na routing, jako firewall apod. V posledni dobe pouzivam hlavne Windows 2000/2003 - ale ne na routing - ne ze by to neumeli , ale nejsou na to staveny - normalni firma na to pochopitelne pouzije HW router napr Cisco. Ale umeji to. Uz od NT 4.0 umeji dynamicky routing - RIP (ver. 1 a 2) OSPF , pozdeji i Multicasting(ne Full). Mnohokrat rozchozeno i v pomerne velkych sitich. Standartne to ale bezi pouze na Windows NT/2000/2003 Serverech - po upravach se to dalo narvat i na Wrk (ozkouseno pouze v NT4.0 ).Pokud ma nejdo zajem at mne kontaktuje a mohu pomoci nakonfigurovat najake AP.
Uznavam ze linux je daleko univerzalnejsi a umi vice veci - ale windows take umi veci ktere linux neumi. Pokud o vsak nic nevim tam mam mlcet.
Jeste neco - windows neumi EGP ani BGP - pokud to teda neudela nejaka 3rd party. I kdyz nevim (jeste nemam procteny vsechny fora CZFee) proc by to bylo na CZFree nezbytne.