pihhan
Member
|
TAk to ze nekteri provideri odstranuji TOS flagy jsem netusil. Ale popravde ja pouzivam TOS predevsim uvnitr sve site, kde jsou znacne nerovnovahy v prenosovych rychlostech. Jakakoliv regulace podle priznaku TOS ma totiz smysl jenom nekde, kde je uzke hrdlo, pokud muzou data pokracovat nezmenenou rychlosti, tak priorita postrada smysl. Aspon tak se mi to potvrdilo pri mych experimentech. Takze pokud to date na router, ktery oddeluje dve 100mbit site, ktere mohou na obou stranach komunikovat maximalni rychlosti, tak jakekoliv priority jsou na houby, protoze jak rychle to dorazi, tak to muze odchazet, a tim padem je to zbytecna operace na vic. Naopak treba pri prechodu z routeru na wifi je to vec velice dulezita, protoze tam uz pakety cekaji na odeslani, a to je presne situace, ze ktere minimalni prodleva tezi - ma prednost. Takze pokud mate spoj k providerovi, ktery neni nijak omezeny u vas, ale az u nej, tak podle me jakekoliv priority musi provadet az on, vase snazeni stejne zahuci u nej. Je pravda, ze nektere lepsi softy nastavuji flagy TOS samy podle druhu prenosu, napr. SSH ma peknou vlastnost, kdy pri interaktivnim shellu posila minimalni prodlevu, a pri pouziti SFTP pres sifrovany kanal ze stejneho portu nastavuje maximalni propustnost. Problem je v tom, ze nastaveni TOS je komplikovane, protoze by se naslo dost lidi, kteri si oznaci jako minimal delay vse a bude jim to stahovat o 106. Cili je nutne dat na minimal delay hranici, aby kazdemu vyslo lip stahovat normalne. A protoze tohle srani musi provider delat ve velkym, tak na to radsi prdi a omezuje jenom podle IP. Mel jsem za to ze problem byl v ramci czfree site, kde se to da snad rozumnou domluvou provest, od providera to moc necekejte. Zkousel jsem delat shapovani pro 50 lidi, a je to maso, takze tam pridavat jeste drobnosti jako minimalni prodleva je na nic, protoze vyjde lip mit poradnou pater, na ktere pakety nemusi cekat, a potom tohle neni az tak nutne. No a kdyz nekdo zahlti nedostacujici pater, tak je vse ztraceno
|