Zdravim vsechny surfare!
Tak se nam v CR konecne se rozjel komercni ADSL! Cenove vychazi okolo 1550,- Kč mesicne za rychlost 192/64kbps a neomezeny limit stazenych dat. Pro normalniho smrtelnika to zas zadna lace neni, ale pro par lidi, ktery sou kolem sebe a podelili by se o linku a naklady, by to mohlo byt uz zajimavy.
Co vy na to?
Sel by do toho nekdo v zadnich skvrnanech?
Konkretne mam vyhled na zadni skvrnany smer vejprnice, zatisi, novou hospodu.
ADSL ve variante HOME ma proti analogicke lince UPC docela vyraznou vyhodu, totiz ze muzes linku legalne sdilet s dalsimi uzivateli v temze objektu (pochopitelne potrebujes svuj NAT, protoze dostanes pouze jedinou IP). Coz ji cini rozhodne zajimavou pro pripojeni celeho domu.
Explicitne jsem se na to ptal SkyNetu a IPEXu a oba odpovedeli stejne. Jen doufam, ze to bude i ve finalnich smlouvach.
S ADSL je to tezke. Telecom ma zastaralou sit. Manager Telecomu pres zavadeni ADSL mi na jednom seminari rekl, ze ted by se delala sit uplne jinak, ze je orientovana predevsim na hlas a ne data. Alternativni operatori jsou tak v jasne vyhode, protoze jejich site jsou i (a mozna predevsim) na data.
Telecom je "poskytovatel" pripojeni i v pripade, ze pouzivate jeneho operatora (draty jdou do Telecomu, ne jinam). CTc to udelal chytre - protoze nema zrovna super sit (tusim stale 155Mbit/s mezi Plzni a Prahou, treba oproti Aliatelu 1TBit/s (sdruzene - taky podfuk, ale to je ted jedno)) - CTc vymyslel fintu, jak vyrovnat sily. Je vlastnikem DSLAMu, prevede xDSL na IP a operatorum predava obycejne IP packety. Sluzby dimenzuje tak, aby data mohla v pohode proudit i jeho siti. Kdyby to udelal jinak - napr. poskytoval primo xDSL stream operatorum, tak by mohli poskytovat i odlisne sluzby (jiny overbooking, prenosove rychlosti, cenu).
Ale abych jenom nekritizoval CTc. Za tu cenu je to fer, podivejte se na ceny ve svete. Jsou spis vyssi. Pokud jsou lepsi, tak se podivejte na podminky pouzivani (omezeni na noc, 500MB/mes, apod.) Nemam rad, kdyz nekdo rika ADSL v Nemecku 50E/mes, ale uz nerekne za jakych podminek.
Ja bych do toho sel. Pronajmul bych modem (150/mes), a kdyz by se ADSL neosvedcilo, tak bych hledal neco jineho.
K overbookingu: standardni hodnoty jsou 1:25 pro rezidenty a 1:10 business. Ten pomer 1:50 je moc, to uz bude znat :-(