Ahojky, v poslednich par dnech jsem zaslechl ruzny informace o zmene generalni licence a snizeni maximalniho mozneho vyzareneho vykonu.
na webu CTU je generalni licence GL-12/R/2000 ze 6.zari 2000 a v ni tyhle body ...
3. U systémů s rozprostřeným spektrem využívajících techniku přímé sekvence nesmí
špičková spektrální hustota výkonu vyzářeného izotropním zářičem překročit hodnotu
–20 dBW/MHz. Celkový vyzářený výkon v celém pásmu pak nesmí překročit hodnotu
–10 dBW.
4. Pro systémy s rozprostřeným spektrem, které využívající techniky přeskoku kmitočtu,
nesmí špičkový výkon vyzářený izotropním zářičem překročit hodnotu –10 dBW,
měřeno v šířce pásma 100 kHz.
... Pak je tam take zmena generalni licence ze dne 7.ledna 2003, ktera nabyva platnost 1.brezna 2003 a v te se pise ...
1. Za čl. 2 se vkládá nový čl. 2a, který zní: “Maximální ekvivalentní izotropicky vyzářený
výkon (dále jen „e.i.r.p.“) je 100 mW. Tato mez musí být dodržena při libovolné
kombinaci výstupního výkonu vysílače a použité antény.“.
2. Čl. 3 zní: „U systémů s rozprostřeným spektrem využívajících techniku přímé sekvence
nesmí spektrální hustota e.i.r.p. překročit hodnotu –20 dBW/1 MHz.“.
3. Čl. 4 zní: „Pro systémy s rozprostřeným spektrem, které využívají techniky přeskoku
kmitočtu, nesmí spektrální hustota e.i.r.p. překročit hodnotu
–10 dBW/100 kHz.“.
Ja tomu moc nerozumim, ale zda se mi ze jde jen o upraveni pojmu a ne nejake zasadni zmeny, nebo se mylim?
To mi prijde jako totalni pitomost, maximalni vyzareny vykon na 10 mW - v tom pripad kdyz si do kompu dam PCMCIA Avayu, tak tak vysila cca 32 mW a to uz je moc :(
A na webu CTU jsem o 10 mW vyzareneho vykonu fakt nic nenasel - pouze se trochu upravily pojmy, ale 100 mW zustava ....
Jestli placam blbosti, tak to neni z hladu, ale opravte me )
neni to nahodou neco, co omezuje vykon rychlejsich WiFi zarizeni jako IEEE802.11g , ktery pouzivaji vice kanalu z 2.4GHz ISM pasma najednou? Ale pak to vubec nechapu, protoze to omezuje vic ty, co vysilaji v uzkem kanalu (802.11b ma 5MHz/kanal (?) ), cili 50mW ???
“Maximální ekvivalentní izotropicky vyzářený výkon (dále jen „e.i.r.p.“) je 100 mW." Kde e.i.r.p je “ekvivalentní izotropicky vyzářený výkon " .
EIRP je cesky ekvivalentni vsesmerove vyzareny vykon. To bych chapal tak, ze mam nejakou antenu a ta mi nejak vyzaruje. Pak si vezmu vsesmerove vyzarujici antenu, do ktere leze 100mW a aby ta moje antena splnovala GL, musi byt maximalni hustota vyzareneho vykonu na jednotku prostorovehu uhlu stejna, jako u te vsesmerove, spravne? Ta jejich definice se mi moc nelibi, s tim prostorovym uhlem to je nazornejsi. Tu jejich definici by slo chapat i jako celkovy vykon a potom by to znamenalo jen to, ze do anteny muze teci maximalne 100mW s jakoukoli antenou. Tak to ale neni.
„U systémů s rozprostřeným spektrem využívajících techniku přímé sekvence nesmí spektrální hustota e.i.r.p. překročit hodnotu –20 dBW/1 MHz.“
Toto se vztahuje jen k DSSS. Spektralni hustotu chapu jako vykon (respektive dBW) na 1 MHz, zalezi tedy na sirce pasma, ktera je, jak Deu nekde psal, 20MHz. Pokud do jednoho MHz muzu nacpat maximalne -20dBW, pak do 20MHz muzu nacpat dvacetinasobek -20dBW, coz je 200mW, spravne? Hustota tak zustane zachovana. Spravne to samozrejmne nebude, ale v cem je chyba? Podle me to je to spatne definovane, vysvetli mi to nekdo? Dekuji
Do teď jsem žil v domění, že wifi sežere 3 kanály (jeden po 5ti MHz) a nikoliv 4.
Otázka zní, když vysílám na kanále, řekněme, 6, tak které sousední kanály se používají zároveň ? 4567 nebo 5678 ? Jak se to chová nastavím-li třeba kanál 1 nebo 2 ?
Kmitocet kanalu je stredni kmitocet od ktereho je pasmo (pro IEEE 802.11b) na kazdou stranu o 10 MHz. Zabira tedy 20 MHz. Ale aby to nebylo jednoduche, tak tech blizkych 5 na kazdou stranu ma urcitou hustotu vykonu a tech vzdalenejsich mensi hustotu. Asi to pisi dost nesrozumitelne. Podivejte se do doporuceni 802.11b, je to zdarma ke stazeni na IEEE strankach v .pdf formatu. Tam je vse detailne popsano, vcetne grafu.
Co se tyka "krajnich kanalu (1 a 13), tak jejich kmitocty jsou dostatecne daleko od okraje pasma, vcetne rezervy. Napr. 1. kanal je 2,412 a pasmo zacina 2,4.
Jooo chce to procist se zivotem.
Myslim, ze jste to spatne pochopili, ten vyzraveny vykon 10dBW se tyka zarizeni se skokovymi zmenami kmitoctu, coz je podle mne treba bluetooth, ale urcite ne Wi-Fi v nasi podobe, ale jestli se pletu tak mne nekdo opravte.
Hm, chapu to dobre, ze kdyz maji preskokove technologie jako breeznet povoleno 10dbW/100kHz, tak maji povoleny vykon 100mW/100kHz?
Ja nevim jakou to ma sirku kanalu a kolik kanalu, ale jesli se pak potka breeznet s wifi na blizke frekvenci, tak je jasny ze ho breeznet strci do kapsy, kdyz u wifi je jen 10mW/MHz. To pak ten breeznet s prehledem zasere cely pasmo.